Η Ηγεσία στην Εκπαίδευση και η συμβολή της στην Καινοτομία - Λυμπεροπούλου, Θάλεια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Είναι γεγονός πως η εκπαίδευση καλείται να προσαρμοστεί στις ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενες καταστάσεις, να υιοθετήσει και να ενσωματώσει στον κορμό της νέες ιδέες και αξίες. Η διαδικασία αυτή υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσα από την εισαγωγή και την πραγμάτωση καινοτόμων ιδεών που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διεύρυνση των οριζόντων όλων των εμπλεκόμενων σε αυτή προσώπων. Καθοριστική είναι επίσης η παρουσία και η δραστηριοποίηση ενός ηγετικού προσώπου το οποίο θα κατευθύνει όλη την ομάδα υλοποίησης της καινοτομίας στα σωστά βήματα που θα οδηγήσουν στην επιτυχία. Η εργασία αυτή μελετά τη σχέση ανάμεσα στην καινοτομία και την εκπαιδευτική ηγεσία, καταδεικνύοντας τον άρρηκτο δεσμό που υπάρχει μεταξύ των δύο αυτών εννοιών, αλλά και την ανάγκη αναπροσαρμογής του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά την υιοθέτηση και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων εντός των σχολικών μονάδων.
Leadership in education and its contribution in innovation
Keywords: Ηγεσία; Εκπαίδευση; Τεχνολογικές καινοτομίες--Ελλάδα; Εκπαίδευση--Ελλάδα; Ηγεσία; Καινοτομία; Ηγέτης; Επιτυχία; Ευρωπαϊκά προγράμματα καινοτομίας