Οι απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών των Μαθηματικών στο Λύκειο - Δούρου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο σκοπός της ποιοτικής έρευνας που ακολουθεί είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με το νέο Πρόγραμμα των Μαθηματικών του Λυκείου. Το Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν δέκα μαθηματικοί τυχαία επιλεγμένοι από όλη τη χώρα οι οποίοι είτε είχαν επιμορφωθεί στο νέο πρόγραμμα σπουδών είτε είχαν συμμετάσχει στην πιλοτική εφαρμογή του κατά το σχολικό 2021-2022 σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Οι πέντε γυναίκες και πέντε άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα, στο σύνολο τους είναι εκπαιδευτικοί αυξημένων προσόντων και διαθέτουν πολύχρονη διδακτική εμπειρία. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν εθελοντικά στην έρευνα και οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως και είτε βιντεοσκοπήθηκαν είτε μαγνητοφωνήθηκαν. Τα ερευνητικά ερωτήματα βασίζονται σε τέσσερις κύριους άξονες , το πως αντιλαμβάνονται (perceived) οι εκπαιδευτικοί το νέο πρόγραμμα σπουδών , πως το αξιολογούν , ποιες είναι οι κύριες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν κατά την εφαρμογή του και τέλος έχει γίνει κατάθεση προτάσεων για την βελτίωση του. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα που θα αποτελέσουν στοιχεία για την βελτίωση του νέου προγράμματος σπουδών των μαθηματικών του Λυκείου πριν την καθολική εφαρμογή τους σε όλα τα Λύκεια της Ελλάδας . Βάση των ευρημάτων της έρευνας οι εκπαιδευτικοί δείχνουν να εμπιστεύονται και να έχουν την διάθεση να στηρίξουν το νέο πρόγραμμα σπουδών των μαθηματικών του Λυκείου, κρίνουν θετικά τόσο την δομή και το περιεχόμενό του όσο και την παιδαγωγική του φιλοσοφία. Η κύρια ένσταση που εκφράστηκε αφορά τον διαθέσιμο χρόνο διδασκαλίας . Επίσης αναφέρθηκε ότι οι υπάρχουσες συνθήκες στα σχολεία είναι πιθανό να αποτελέσουν τροχοπέδη στην επιτυχή εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013644 cd
Keywords: Μαθηματικά -- Μελέτη και διδασκαλια (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες