Ρύπανση των υδάτινων πόρων στην Ανατολική Πελοπόννησο- η περίπτωση της Λακωνίας - Αναστασοπούλου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την ανάδειξη του προβλήματος της ρύπανσης των υδάτινων πόρων της Ανατολικής Πελοποννήσου και ιδίως της περιοχής της Λακωνίας και του κύριου υδροφόρου ορίζοντα αυτής του ποταμού Ευρώτα. Αρχικά, γίνεται προσπάθεια αποσαφήνισης των όρων «υδάτινοι πόροι» και «ρύπανση» ενώ στη συνέχεια αναλύονται λεπτομερώς οι διάφορες πηγές πρόκλησης της ρύπανσης των υδάτων. Εν συνεχεία, γίνεται μνεία στο νομοθετικό πλαίσιο και που διέπει τη διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων και τις αρμόδιες προς τούτο αρχές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο. Ακολούθως παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πηγές ρύπανσης των ποταμών και του υδροφόρου ορίζοντα του Νομού Λακωνίας. Τέλος εξάγονται συμπεράσματα και προτείνονται λύσεις για την αντιμετώπιση του ερευνηθέντος ζητήματος. Η εργασία στηρίχθηκε σε προγενέστερες μελέτες που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα και σε σχετική βιβλιογραφία και αρθρογραφία, καθώς και στην προσωπική εμπειρία της συγγραφέως μέσα από την εργασιακή της πορεία.
Μ.Δ.Ε. 429
Keywords: Υδάτινοι πόροι; Υδάτινη ρύπανση-Ελλάδα-Λακωνία; Περιβαλλοντική πολιτική-Ευρωπαϊκή Ένωση; Water-supply; Water-Pollution-Greece-Laconia; Environmental policy-European Union; Υδάτινοι πόροι; Ρύπανση υδάτων; Ευρώτας; Water resources; Water pollution; Evrotas