Παράγοντες και προϋποθέσεις ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στη λίμνη Καστοριάς - Παγούνης, Νικόλαος Γ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Στην εποχή μας ο αθλητισμός και ο τουρισμός αποτελούν δύο μεγάλους κοινωνικο-οικονομικούς και πολιτιστικούς θεσμούς, που έχουν σε πολλές περιπτώσεις άμεσες αλληλεπιδράσεις. Η χώρα μας διαθέτει παρά πολλούς τουριστικούς προορισμούς που αποτελούν ένα μοναδικό ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντολογικό απόθεμα όχι μόνο για την Ελλάδα, και την Ευρώπη αλλά για όλη την παγκόσμια κοινότητα. Η ανάπτυξη της χώρας μας συνδέεται με τη συνεχή και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον. Μία από τις κατευθύνσεις της τουριστικής ανάπτυξης είναι και αυτή του αθλητικού τουρισμού, όπου είναι μία μορφή ενεργητικής και παθητικής ανάμιξης σε αθλητικές δραστηριότητες, με τυχαία ή οργανωμένη συμμετοχή, για επαγγελματικούς ή μη λόγους και προϋποθέτει μετακίνηση μακριά από τον τόπο διαμονής και εργασίας». Ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελεί μία από τις σύγχρονες μορφές τουρισμού καθώς άρχισε σταδιακά να αναπτύσσεται τις τελευταίες δεκαετίες. Λόγω της συνεχούς εξέλιξής του τον κατατάσσουμε ως ειδική μορφή τουρισμού με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τα τελευταία χρόνια ο Αθλητικός Τουρισμός είναι πλέον αυτόνομο τμήμα της αθλητικής και τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η ξεχωριστή μορφή του, και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ως ειδική μορφή τουρισμού μας δίνουν την δυνατότητα της προστιθέμενης αξίας στο παραγόμενο τουριστικό προϊόν, της ανάπτυξης και της γενικότερης αναβάθμισης σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ο Αθλητικός Τουρισμός αποτελεί μια μορφή τουριστικής και αθλητικής βιομηχανίας που μπορεί να αποφέρει μεγάλα έσοδα – κέρδη και να αναμορφώσει τις τοπικές κοινωνίες. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να μελετήσει τη περίπτωση της Λίμνης της Καστοριάς και των δραστηριοτήτων αθλητικού τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθούν σ΄αυτή, ως παράγοντα ανάπτυξης στην περιοχή, και το πόσο αναγκαίος καθίσταται ο ρόλος της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, και του ιδιωτικού τομέα και κατά πόσο όλοι αυτοί οι φορείς, μπορούν να συνεργαστούν, για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη και προώθηση του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή. Επίσης αναδεικνύονται οι λόγοι που συνεπικουρούν στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, καθώς και οι βασικοί τομείς ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στην Καστοριά. Η έρευνά πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων σε συνδυασμό με την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι η ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού είναι ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο όμως πρέπει να κερδηθεί. Παρεμβάσεις χρειάζονται σε πολλαπλά επίπεδα. Η διαμορφωθείσα, μετά τους Ολυμπιακούς του 2004, κατάσταση δεν είναι η πλέον ικανοποιητική τόσο σε επίπεδο ιδιωτικών επενδύσεων (οι οποίες όμως ακολουθούν αυξητικούς ρυθμούς), όσο και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης που ακολουθεί βραδέως, σε αντιδιαστολή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προσπαθεί να δημιουργήσει όσο μπορεί πιο ευνοϊκό κλίμα.
Keywords: Αθλητισμός και τουρισμός; Αθλητικός τουρισμός; Εναλλακτικός τουρισμός; Αθλητικός τουρισμός σε λίμνες; Αθλητισμός αναψυχής; Λίμνη Καστοριάς