Το Γυμνάσιο της Ανδρούσας στα μεταπολεμικά χρόνια: Αφιέρωμα μνήμης σε έναν ιστορικό θεσμό (1955-1974) - Κουτσανδρέα, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η μεταπτυχιακή εργασία εστιάζει στην μελέτη της ζωής στη μεταπολεμική Ανδρούσα και τη σχέση μεταξύ σχολείου και κοινωνίας. Μελετάται το αρχειακό υλικό του παλιού Γυμνασίου της Ανδρούσας αποκαλύπτοντας τις εκάστοτε μεγάλες ανάγκες του σχολείου και την αναποτελεσματική δημόσια γραφειοκρατία να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να επιλύσει τα προβλήματά του. Διαπιστώνεται ακόμη η προσπάθεια των ντόπιων να ξεφύγουν από την οικονομική δυσπραγία μετά το 1940 και ο αυξανόμενος σταδιακά αριθμός των μαθητών αποδεικνύει τις προσπάθειές τους να μορφωθούν παρά τις ταραγμένες πολιτικά εποχές. Η σημερινή όμως εικόνα του σχολείου θλίβει και απογοητεύει τον επισκέπτη, που αναπολεί με νοσταλγία την παλιά αίγλη.
Keywords: Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ανδρούσα (Μεσσηνία) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ανδρούσα (Μεσσηνία) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας -- Πηγές; Γυμνάσια -- Ελλάδα -- Ανδρούσα (Μεσσηνία) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Γυμνάσια -- Ελλάδα -- Ανδρούσα (Μεσσηνία) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας -- Πηγές; Σχολεία -- Ελλάδα -- Ανδρούσα (Μεσσηνία) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Σχολεία -- Ελλάδα -- Ανδρούσα (Μεσσηνία) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας -- Πηγές; Το κτίριο του Γυμνασίου; Φάσεις; Κοινωνικές τάξεις; Οικονομική κατάσταση; Προαγωγή–αποφοίτηση; Καθηγητές; Ποινές; Κοινωνικές σχέσεις; Οικονομική διαχείριση; Εποπτικό υλικό; The building of the Gymnasium; Phases; Social classes; Economic status; Promotion-graduation; Teachers; Punishments; Social relations; Financial management; Supervisory material