Γεώργιος Μπίζος (1927- 2020): Ο Έλληνας υποστηρικτής του Νέλσον Μαντέλα εναντίον του απαρτχάιντ - Τσάλτα, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Γ. Μπίζος γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά η προσφυγιά τον οδήγησε στην Νότια Αφρική. Εκεί θα γνωρίσει το ρατσισμό μέσα από τους νόμους του Απαρτχάιντ, αλλά και το πρόσωπο που αντιστάθηκε σ’ αυτό θυσιάζοντας ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, τον Νέλσον Μαντέλα. Ο Γ. Μπίζος θα γίνει διεθνώς γνωστός ως ο Υπερασπιστής του. Όμως, η ανθρωπιστική του δράση δεν σταματάει εκεί. Πολλά ήταν τα θύματα του Απαρτχάιντ που βοήθησε αφιλοκερδώς. Αγωνίστηκε για την ίδρυση Ελληνικού σχολείου, το Σαχέτι, στη Νότια Αφρική. Προσπάθησε με επιμονή για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Όλα αυτά τον ενέταξαν στη χορεία των σπουδαίων Ελλήνων.
Keywords: Μπίζος -- Γεώργιος -- 1927-2020 -- Βιογραφία; Μπίζος -- Γεώργιος -- 1927-2020 -- Φίλοι και συνεργάτες; Mandela -- Nelson -- 1918-2013 -- Φίλοι και συνεργάτες; Δικηγόροι -- Νότια Αφρική -- Βιογραφία; Πολιτικοί -- Νότια Αφρική -- Βιογραφία; Πολιτικοί ακτιβιστές -- Νότια Αφρική; Νότια Αφρική -- Πολιτική και διακυβέρνηση; Γεώργιος Μπίζος; Απαρτχάιντ; Νέλσον Μαντέλα; Υπερασπιστής; Σαχέτι; Μάρμαρα Παρθενώνα; George Bizos; Apartheid; Nelson Mandela; Defender; Saheti; Parthenon Marbles