Markov switching model και εφαρμογή στα oil & gaz - Διαμαντόπουλος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Συγκεκριμένα, ο στόχος αυτής της εργασίας είναι να αναδείξει ότι ένα Markov Switching Model είναι κατάλληλο για την εκτίμηση των τιμών των εμπορευμάτων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε μία μελέτη όπου χρησιμοποιήθηκαν διάφορες εκδόσεις του Markov Switching Model καθώς και το μοντέλο γραμμικής παλινδρόμησης σε δεδομένα εμπορευμάτων. Αναλυτικά, χρησιμοποιήθηκαν εβδομαδιαία δεδομένα για δύο σημαντικά εμπορεύματα όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε μια περίοδο 20 ετών (2000–2020), και πραγματοποιήθηκε εμπειρική ανάλυση. Για να γίνει σύγκριση μεταξύ των διαφόρων εκδόσεων των μοντέλων, χρησιμοποιήθηκε η προγνωστική ικανότητα του κάθε μοντέλου. Το τελικό αποτέλεσμα ανέδειξε ότι το Markov Switching Model δίνει καλύτερα αποτελέσματα από το αντίστοιχο μοντέλο γραμμικής παλινδρόμησης.
Markov switching model, oil and gaz
Μ.Δ.Ε. 16
Keywords: Οικονομετρικά μοντέλα; Χρηματοοικονομική; Ενέργεια; Αξιοποίηση πετρελαίου και αερίου; Eκβιομηχάνιση; Θεσμοί; Καθεστώτα μεταγωγής Markov.; Oil and gas exploitation; Ιndustrialization; Ιnstitutions; Markov switching regime