Το Ταμείο Ανάκαμψης και η Ελλάδα, δυνατότητες και προοπτικές - Ραψωματιώτης, Αριστείδης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τις πτυχές του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και τις προοπτικές που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μέσω της υλοποίησης των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - «Ελλάδα 2.0». Προς το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση, μελέτη σχετικής αρθρογραφίας και νομοθεσίας και των επ’ αυτών σχετικών εκθέσεων κυρίως από θεσμικούς φορείς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδας κ.α.). Συμπερασματικά, οι προσομοιώσεις των επιδράσεων των δράσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσιάζονται εξαιρετικά ευοίωνες σε μια σειρά από θεμελιώδη μεγέθη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, η ανεργία και το δημόσιο χρέος. Παρ’όλ’ αυτά, αποτελεί χρέος της εκάστοτε κυβέρνησης και των κρατικών υπηρεσιών, φορέων και θεσμών, η διασφάλιση της σωστής και ουσιαστικής υλοποίησης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων του πακέτου, με την καίρια, έγκαιρη και προσήκουσα αντιμετώπιση των όποιων πιθανών εγειρόμενων δυσκολιών, σε συνδυασμό με επιπλέον κινήσεις που θα επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το κράτος και την κοινωνία εν συνόλω.
The Recovery and Resilience Facility: Greece’s opportunities and prospects
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση--Οικονομική πολιτική; Ελλάδα--Οικονομική πολιτική; Ελλάδα--Οικονομικές συνθήκες; Ευρωπαϊκή Ένωση; NextGenerationEU; Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; χρηματοδοτικά εργαλεία; Covid-19; Επενδύσεις; Μεταρρυθμίσεις; ΑΕΠ