Η συμβολή της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση ως μέσο άμβλυνσης των έμφυλων στερεοτύπων σε μαθητές Δ΄ Δημοτικού: Μια έρευνα δράσης - Μανώλη, Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η ερευνητική εργασία που ακολουθεί έχει ως στόχο τη διερεύνηση του βαθμού συμβολής της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση ως μέσο άμβλυνσης των έμφυλων στερεοτύπων σε μία ομάδα μαθητών/τριων της Δ΄ τάξης δημοτικού. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται εάν και σε ποιο βαθμό, οι μαθητές οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε πρόγραμμα 12 παρεμβάσεων που βασίζονται σε τεχνικές της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα έμφυλα στερεότυπα. Πρόκειται για μια έρευνα η οποία βασίζεται στις αρχές της έρευνας δράσης και της ποιοτικής ερευνητικής μεθοδολογίας . Οι 12 παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν βάσει των αρχών και των τεχνικών της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση αλλά και βάσει των χαρακτηριστικών που φέρουν οι μαθητές μέσης σχολικής ηλικίας. Η έρευνα χρησιμοποιεί ποιοτικά δεδομένα, τα οποία αντλήθηκαν από τις παρεμβάσεις, τις παρατηρήσεις κριτικής φίλης και τα λεγόμενα των συμμετεχόντων σε ημιδομημένες συνεντεύξεις και αναλύονται με βάση τη θεμελιωμένη θεωρία. Οι ομαδικές συνεντεύξεις και η συμμετοχική παρατήρηση ήταν απαραίτητες για την τριγωνοποιημένη ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το εκπαιδευτικό δράμα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εξάλειψη έμφυλων στερεοτύπων στους μαθητές της Δ΄ τάξης Δημοτικού. Ακόμη, βρέθηκε πως η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση είναι ικανή να μεταλαμπαδεύσει νέα πρότυπα και αντιλήψεις στους μαθητές.
The contribution of Drama in Education as a medium of midigating gender stereotypes among students of fourth grade. An action research
Keywords: Δραματική τέχνη; Φύλο; Στερεότυπα; Έρευνα δράσης; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Drama in Education, gender stereotypes, mitigation, action research