Το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, στην εξ αποστάσεως εργασία στον ιδιωτικό τομέα, την περίοδο Covid-19. - Πούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Κατά τη διάρκεια του Covid-19, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού αναγκάστηκε να εργάζεται εξ αποστάσεως, ένα πρωτόγνωρο γεγονός που οδήγησε τους εργαζομένους σε υψηλά επίπεδα άγχους και κόπωσης. Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας ήταν να εξετάσει την ύπαρξη του Συνδρόμου της Επαγγελματικής Εξουθένωσης (ΣΕΕ) στους/στις εργαζομένους/ες του ιδιωτικού τομέα που εργάζονταν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια του Covid-19. Επίσης, εξετάσθηκε η σχέση μεταξύ των δημογραφικών μεταβλητών (φύλο, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, επίπεδο σπουδών, έτη εργασίας) και του ΣΕΕ στην εξ αποστάσεως εργασία. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 και συμμετείχαν 176 άτομα που εργάζονταν εξ αποστάσεως στον ιδιωτικό τομέα στην Αττική. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο Maslach Burnout Inventory- General Survey (MBI-GS). Τα αποτελέσματα πολυπαραγοντικών αναλύσεων (MANOVAs) έδειξαν πως ο παράγοντας Φύλο έχει στατιστική σημαντικότητα στην εμφάνιση του ΣΣΕ στην εξ αποστάσεως εργασία, καθώς οι γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα Συναισθηματικής Εξουθένωσης συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ στις άλλες δυο υποκλίμακες φάνηκε να μην υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Οι υπόλοιποι παράγοντες Ηλικία, Μορφωτικό Επίπεδο, Οικογενειακή Κατάσταση, και Έτη Εργασίας δεν έδειξαν στατιστική σημαντικότητα. Οι εργαζόμενοι/ες στην εξ αποστάσεως εργασία φαίνεται να βιώνουν σε χαμηλά επίπεδα το ΣΕΕ, καθώς επίσης η Συναισθηματική Εξουθένωση φαίνεται να συσχετίζεται θετικά με την Αποπροσωποίηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να φανούν χρήσιμα σε μετέπειτα έρευνα, καθώς η εξ αποστάσεως εργασία είναι ένα νέο εργασιακό φαινόμενο και χρειάζεται περεταίρω έρευνα στον Ελληνικό εργασιακό χώρο, και το ΣΕΕ είναι ένα φαινόμενο που συνεχώς διερευνάται και απασχολεί την ερευνητική κοινότητα.
The burnout syndrome in remote work in the private sector during the Covid-19 period.
Keywords: Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία); Επαγγελματική ικανοποίηση; Εργασιακό άγχος; COVID-19 Πανδημία, 2020; Professional burnout (Psychology); Job satisfaction; Job stress; COVID-19 Pandemic, 2020; Εργασιακή Κούραση; Απομακρυσμένη εργασία; Πανδημία; Κυνισμός; Work fatigue; Remotely work; Pandemic; Cynicism