Διαχείριση και λειτουργία κλινικών εργαστηρίων σε περίοδο οικονομικής κρίσης - Πιστεύου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Ο ρόλος του κλινικού εργαστηρίου στη σύγχρονη εποχή για την πρόληψη, διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενειών καθίσταται ολοένα και πιο σημαντικός, εξαιτίας της αλματώδους προόδου που έχει συντελεστεί στην Κλινική Χημεία, τη Βιοχημεία και τη Μοριακή Βιολογία, αλλά και την ενσωμάτωση της Πληροφορικής και της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στη σύγχρονη εργαστηριακή πρακτική. Ο καταρτισμός του Κτιριολογικού Προγράμματος, η διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας και ο έλεγχος τη ποιότητας διαδικασιών και αποτελεσμάτων, αλλά και η πιστοποίηση ή ακόμη καλύτερα η διαπίστευση του εργαστηρίου ως προς ένα πρότυπο, είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας, όσον αφορά τη λειτουργία του εργαστηρίου. Οι οικονομικές κρίσεις, επηρεάζουν δυσμενώς τη λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, αφού συνήθως αναγκάζονται να λειτουργούν σε καθεστώς μειωμένων προϋπολογισμών και να εξυπηρετούν τις αυξημένες, λόγω των συνεπειών της κρίσης, ανάγκες των ασθενών. Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης ήταν «να αναδειχθεί ο τρόπος διαχείρισης και λειτουργίας των κλινικών εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων κατά την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης (2010-2018)». Ειδικότερα, επιχειρήθηκε να διερευνηθούν: α) η επίδραση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στη λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων των δημόσιων νοσοκομείων, β) τα ληφθέντα μέτρα αναφορικά με τη λειτουργία των εργαστηρίων από τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά και από το προσωπικό των εργαστηρίων για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης, καθώς και τα αποτελέσματά αυτών των μέτρων, γ) ο τρόπος με τον οποίο βίωσε το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό τις αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον και δ) οι απόψεις του εργαστηριακού προσωπικού για την ποιότητα και ποσότητα των παρεχόμενων από τα κλινικά εργαστήρια υπηρεσιών. Η έρευνα έλαβε χώρα στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου με συγκέντρωση και επεξεργασία δεδομένων από το Βιοχημικό και Αιματολογικό Εργαστήριο σχετικά με τον ετήσιο αριθμό και το είδος των εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2011 έως 2018 και με 10 ημιδομημένες συνεντεύξεις από το προσωπικό των κλινικών εργαστηρίων του νοσοκομείου. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η πρόσφατη οικονομική κρίση επηρέασε δυσμενώς τη λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων, αφού αναγκάστηκαν να εξυπηρετήσουν κάτω από συνθήκες ελλείψεων υλικών και ανθρώπινων πόρων την αυξημένη, λόγω της κρίσης, ζήτηση διαγνωστικών υπηρεσιών. Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με προσπάθεια εξορθολογισμού στη διαχείριση των πόρων και οι εργαζόμενοι βίωσαν έντονο στρες και ανασφάλεια, ωστόσο η πλειοψηφία υποστηρίζει ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κρατήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα χάρη στην υπερπροσπάθεια όλων.
Αριθμός Εισαγωγής: 012609 cd
Keywords: Δημόσια υγεία -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διοίκηση υπηρεσιών υγείας -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υγειονομική πολιτική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Υπηρεσίες υγείας -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Οικονομική ύφεση -- Ελλάδα