Η Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών ως Δημόσια Πολιτική του Ελληνικού Κράτους - Βαλινδομάκη, Ελένη Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για τα σύγχρονα κράτη, επηρεάζοντας τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές τους δομές. Κατά την περίοδο 2014-2024, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο του μεταναστευτικού φαινομένου, με τις ροές να διαμορφώνουν νέα δεδομένα για τη χάραξη πολιτικών. Το φαινόμενο της μετανάστευσης αναλύεται μέσα από την πολυπλοκότητά του, εξετάζοντας τις αιτίες, τις μορφές και το δημογραφικό προφίλ των μεταναστών. Παράλληλα, το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο αποδεικνύεται καθοριστικό, με στρατηγικές όπως η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο να δίνουν κατευθύνσεις. Στην ελληνική πραγματικότητα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι δομές υποδοχής και οι πολιτικές ένταξης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Η ανάγκη για συντονισμένες δράσεις προκύπτει ως βασικό συμπέρασμα. Η κοινωνική ένταξη, η ενσωμάτωση και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν αναγκαία προαπαιτούμενα για τη διαχείριση του φαινομένου. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται η σημασία της διεθνούς συνεργασίας και ενός συνεκτικού πολιτικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστούν η κοινωνική συνοχή και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια εποχή σύνθετων προκλήσεων.
The management of migration flows as a public policy of the Greek state
Keywords: Μετανάστευση; Μετανάστευση--Ελλάδα; Μετανάστες--Ελλάδα; Μετανάστευση; Προσφυγική κρίση; Δημόσια πολιτική; Κοινωνική ένταξη; Κοινωνική ενσωμάτωση; Πολιτικές ένταξης; Ευρωπαϊκή Ένωση