Η θεωρία της ετικέτας ως συνιστώσα του φαινομένου της σχολικής αποτυχίας μέσα από τις αντιλήψεις του συλλόγου εκπαιδευτικών - Χρονοπούλου, Μαρία - Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η σχολική αποτυχία ως εκπαιδευτικό πολυπαραγοντικό φαινόμενο με διαχρονική πορεία σηματοδοτεί μια δυσχερή κατάσταση για τον μαθητή. Η επαναλαμβανόμενη άτυχη ανταπόκριση στους μαθησιακούς, διδακτικούς στόχους στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα ανά τα σχολικά έτη, οριοθετεί στενά το πεδίο του μαθητή για ανέλιξη και κινητικότητα στον ορίζοντα της κοινωνικής συμμετοχής. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των απόψεων του συλλόγου των εκπαιδευτικών για τη σχολική αποτυχία και τη θεωρία της ετικέτας ως συνιστώσα του φαινομένου προκειμένου να καταδείξει τη στάση που πρεσβεύουν οι εκπαιδευτικοί απέναντι στο εν λόγω φαινόμενο. Το θέμα προσεγγίστηκε με την αξιοποίηση της ποιοτικής μεθόδου έρευνας, βασισμένη στη θεματική ανάλυση. Τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα ανέδειξαν τον τρόπο που ορίζουν οι εκπαιδευτικοί τη σχολική αποτυχία, τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή, στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουν τις προσδοκίες τους για τους μαθητές τους και το πώς οι προσδοκίες αυτές επηρεάζουν την εξέλιξη των μαθητών, καθώς επίσης και στις εκπαιδευτικές πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν από μεριάς του σχολείου προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της σχολικής αποτυχίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013481 cd
Keywords: Σχολική αποτυχία -- Ελλάδα; Σχολική αποτυχία -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική κοινωνιολογία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κοινωνία -- Ελλάδα; Στίγμα (Κοινωνική Ψυχολογία); Σχολική αποτυχία; Θεωρία της ετικέτας; Σύλλογος εκπαιδευτικών; Μαθητής; School failure; Theory of "etiquette"; Teachers' association; Student