Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως προς την αποτελεσματική ένταξη των προσφύγων - Ιατρού, Σωτηρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Το μεταναστευτικό φαινόμενο τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και παγκοσμίως, είναι ενεργό σε όλες τις φάσεις και τα στάδια της ιστορικής αναδρομής. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και έπειτα, για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση η ορθή διαχείριση του φαινομένου, καθώς και η αποτελεσματικότερη ένταξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εργαζόμενη στο πεδίο του μεταναστευτικού επί πενταετία και μάλιστα τα δύο και πλέον τελευταία χρόνια στην ένταξη των προσφύγων, δεν θα μπορούσα παρά στην παρούσα εργασία να ασχοληθώ με την ενταξιακή διαδικασία και πιο συγκεκριμένα, κάτι που αποτελεί και στόχο της παρούσας μελέτης, τον εντοπισμό της ύπαρξης προκλήσεων ως προς την αποτελεσματική ένταξη του προσφυγικού πληθυσμού και πιο συγκεκριμένα, των προκλήσεων που εντοπίζονται, όπως και το ποιοι είναι αυτοί οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο σε αυτή τη διαδικασία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πέρα από τη θεωρητική αναζήτηση και μελέτη, μεγάλο βάρος δίδεται στην εμπειρία μέσω των συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν σε εργαζομένους στο πεδίο, τόσο της ένταξης όσο και σε προ ενταξιακά στάδια. Η πολύτιμη αυτή εμπειρία μας οδηγεί στο να εξάγουμε σαφή και πολύτιμα συμπεράσματα αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένταξη κυρίως στον Ελλαδικό χώρο, που αποτελεί και το πεδίο αναφορά μας σε αυτήν τη ερευνητική προσπάθεια, και συμβάλει στο να διατυπώσουμε προτάσεις που ίσως συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών και των διαδικασιών ένταξης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013632 cd
Keywords: Πρόσφυγες -- Κυβερνητική πολιτική -- Ελλάδα; Πρόσφυγες -- Κυβερνητική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Πρόσφυγες -- Ελλάδα -- Κοινωνική πολτική; Πρόσφυγες -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Κοινωνική πολτική; Μετανάστευση; Πρόσφυγες; Ενταξιακή διαδικασία; Πολιτική ένταξης; Ελληνικές πολιτικές ένταξης; Ευρωπαϊκές πολιτικές ένταξης; Προκλήσεις; Migration; Refugees; Integration process; Integration policy; Greek integration policies; European integration policies; Challenges