Ρυθμιστικές πολιτικές αποκρατικοποίησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη - Κάτσικα, Μαρία - Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η αγορά των τηλεπικοινωνιών μέχρι τις αρχές του 1970 λειτουργούσε σε όλες τις χώρες σε καθεστώς αυστηρού μονοπωλίου και προστατευτισμού. Όμως οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις των πελατών για υψηλότερη ποιότητα και για νέες υπηρεσίες με χαμηλότερες τιμές οδήγησαν στην ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών. Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση των αγορών μέσω ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης εφάρμοσε την κλαδική πολιτική της Ευρώπης. Με την παρούσα εργασία επιθυμώ να εξετάσω την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Ακόμα με αναλύσεις και στατιστικά στοιχεία θα προσπαθήσω να αξιολογήσω, αν αυτές οι πολιτικές βοήθησαν στην ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών και θα αναφέρω και προτάσεις για την αύξηση της αποδοτικότητας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και τόνωση του ανταγωνισμού. Η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσω είναι ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Θα μελετήσω ξενόγλωσση και ελληνική βιβλιογραφία, η οποία θα αποτελείται από άρθρα επιστημονικού χαρακτήρα, συγγράμματα πανεπιστημιακά και πηγές από το διαδίκτυο για την επικαιροποίηση του θέματος της εργασίας.
Regulatory privatization policies in the telecommunications sector in Greece and in Europe
Keywords: Τηλεπικοινωνίες; Τηλεπικοινωνίες--Ελλάδα; Τηλεπικοινωνίες--Ευρώπη; Ελλάδα; Ευρώπη; Τηλεπικοινωνίες; Απελευθέρωση; Αποκρατικοποίηση