Εμπειρία και ευκαιρίες για ενεργό γήρανση στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Η συμβολή της «Απασχόλησης» και της «Κοινωνικής Συμμετοχής» στη δυνατότητα να γερνάς ενεργά. - Μπονάτσου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σύμφωνα με την Έκθεση Γήρανσης του 2018, τα γηράσκοντα άτομα στη Σουηδία έχουν περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες να απολαμβάνουν καλύτερα τα γηρατειά τους σε σχέση με αυτά της Ελλάδος. Με αφορμή τη διαπίστωση αυτή, η παρούσα εργασία εξετάζει την προώθηση της ενεργού γήρανσης για την ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών, μέσα από την ανάλυση δύο εκ των τεσσάρων αξόνων του Δείκτη Ενεργού Γήρανσης, την «Απασχόληση» και την «Κοινωνική Συμμετοχή», στα εν λόγω κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασιζόμενη σε δευτερογενή δεδομένα των τελευταίων ετών, διαπιστώνει την δικαιολογημένη κατάταξη των χωρών με βάση τον Δείκτη για τα έτη κατά τα οποία συγκεντρώθηκαν στοιχεία. Επίσης, την παράλληλη αλλά όχι ταυτόχρονη ανάπτυξη πολιτικών απασχόλησης από τα δύο κράτη, μέσα από συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, θέσπιση φορολογικών κινήτρων και προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης και επανακατάρτισης των μεγαλύτερων ατόμων μέσω της δια βίου μάθησης. Πρόκειται για πολιτικές και μέτρα, σύμφωνες με το πνεύμα των επιταγών της ΕΕ , λόγω της πληθυσμιακής γήρανσης και των πιέσεων που αυτή ασκεί σε όλα τα συστήματα, που πάντως αναπτύσσονται κάτω από διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες και κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά. Αντιθέτως, διαπιστώθηκε διαφορετική προσέγγιση στην προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής διότι συνδέεται με διαφορετικά εθνολογικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά. Η συνύπαρξη πάντως και των δύο κρατών στην Ευρωπαική Ένωση, ευνοεί συγκλίνουσες δράσεις και πρωτοβουλίες, στο πνεύμα του εξευρωπαϊσμού των εθνικών κοινωνικών πολιτικών. Η γήρανση του πληθυσμού δεν αποτελεί μόνο σύγχρονο κίνδυνο και πρόκληση για τα κοινωνικοοικονομικά συστήματα, αλλά προβάλλει μια νέα δυναμική θεώρηση και προοπτική γι' αυτά. Αναδεικνύεται βεβαίως η δυνατότητα για την ανάπτυξη της αργυρής οικονομίας, αλλά κυρίως η ευκαιρία για συνεργασία και αλληλεγγύη όχι μόνο μεταξύ των εθνών, αλλά πρωτίστως μεταξύ των γενεών, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της δικαιοσύνης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013771 cd
Keywords: Γήρανση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Γήρανση -- Κοινωνικές απόψεις -- Σουηδία; Γήρανση -- Οικονομικές απόψεις -- Ελλάδα; Γήρανση -- Οικονομικές απόψεις -- Σουηδία; Γήρανση -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Γήρανση -- Ψυχολογικές απόψεις -- Σουηδία; Ηλικιωμένοι -- Ελλάδα; Ηλικιωμένοι -- Σουηδία; Ενεργός γήρανση; Δείκτης ενεργού γήρανσης; Απασχόληση; Κοινωνική συμμετοχή; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ελλάδα; Σουηδία; Active ageing; Active ageing index; Employment; Social participation; European Union; Greece; Sweden