Η εξέλιξη της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2016 - 2021 - Μπότση, Ειρήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια της εκπόνησης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοίκηση και τον Χρηματοοικονομικό Σχεδιασμό για στελέχη του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εξετάζει την εξέλιξη της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ελλάδα από το 2016 έως το 2021.Εστιάζει σε διάφορες πτυχές όπως το τσιμέντο ως υλικό, την ιστορική αναδρομή της ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας, την περιβαλλοντική επίδρασή της, ενώ χρησιμοποιώντας τη χρηματοοικονομική ανάλυση καταλήγει σε ανάλογα συμπεράσματα για την προοπτική των τριών μεγαλύτερων εταιρειών που αποτελούν τον κλάδο. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά του τσιμέντου ως βασικό υλικό, η ιστορική εξέλιξή του και τα στάδια παραγωγής του. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορική αναδρομή της τσιμεντοβιομηχανίας στη χώρα μας, ενώ στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά των τριών μεγαλύτερων εταιρειών που αποτελούν τον κλάδο ,δηλαδή της ΤΙΤΑΝ ΑΕ ,της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ (LAFARGE) και της ΧΑΛΥΨ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ.(HEIDELBERG MATERIAL HELLAS) Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται το τωρινό νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες , η επίδραση της παραγωγής στο περιβάλλον και τα μέτρα για τη μείωση του αντίκτυπου σε αυτό. Στο πέμπτο κεφάλαιο χρησιμοποιείται το εργαλείο των αριθμοδεικτών ώστε να υπάρχει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη ανάλυση για την εκτίμηση της ρευστότητας, της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας των εταιρειών που αποτελούν τον κλάδο παρουσιάζοντας τη χρηματοοικονομική υγεία τους, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο εξετάζονται οι προοπτικές της τσιμεντοβιομηχανίας στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικές, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές τάσεις. Συνολικά, η εργασία αναδεικνύει τις σημαντικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η τσιμεντοβιομηχανία στην Ελλάδα κατά την εξεταζόμενη περίοδο, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του κλάδου.
The evolution of the cement industry during the period 2016-2021
Μ.Δ.Ε. 114
Keywords: Τσιμέντο; Τσιμέντο -- Βιομηχανία και εμπόριο -- Ελλάδα -- 2016 - 2021; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Τσιμεντοβιομηχανία; Αποτύπωμα άνθρακα; Αριθμοδείκτες; Τιταν; Αγετ Ηρακλής; Cement industry; Carbon footprint; Titan sa; Lafarge Heracles Hellas; Number indicators