Ο αθλητισμός μέσα από τη δημοσιογραφική γραφή των σχολικών βιβλίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Μπουσιούτη, Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε πέντε κεφάλαια: στο πρώτο γίνεται λόγος για τον αθλητισμό ως επικοινωνιακή διαδικασία, στο δεύτερο κεφάλαιο για την έννοια & τα είδη του δημοσιογραφικού λόγου, τα γενικά γνωρίσματα των δημοσιογραφικών ειδών και τις συγκλίσεις & αποκλίσεις ανάμεσα σε δημοσιογραφία και λογοτεχνία, μέσα από την οποία, και συγκεκριμένα μέσα από τα μαθήματα της Γλώσσας & Έκθεσης – Έκφρασης, διδάσκονται στους μαθητές η έννοια & η αξία του αθλητισμού. Στο επόμενο (3ο) κεφάλαιο καταγράφονται τα οφέλη του αθλητισμού στον άνθρωπο και συγκεκριμένα προβάλλεται α) η έννοια του αθλητισμού, πρωταθλητισμού & μορφές του αθλητισμού, β) η αξία του αθλητισμού σε διάφορους τομείς (ψυχοπνευματικό - πολιτιστικό, κοινωνικό, ηθικό, εθνικό), γ) το αθλητικό ιδεώδες της αρχαιότητας, δ) οι προϋποθέσεις καλλιέργειας του αθλητικού ιδεώδους, ε) οι απειλές/κίνδυνοι που διατρέχουν σήμερα οι αθλητικοί αγώνες. Στο τέταρτο κεφάλαιο αποτυπώνεται ο εκφυλισμός του αθλητισμού στη σύγχρονη εποχή του βιομηχανικού καπιταλισμού, όπως παρουσιάζεται μέσα από δημοσιογραφικά είδη των σχολικών εγχειριδίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, τον χουλιγκανισμό στα γήπεδα, τον φανατισμό, την φαρμακοδιέγερση των αθλητών και τις διατροφικές διαταραχές αθλητριών αισθητικών αθλημάτων. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για το μάθημα της Φυσική Αγωγής στα σημερινά σχολεία και πραγματοποιείται ανάλυση SWOT, ανάλυση των δυνατών & αδύνατων σημείων της εκπαιδευτικής διδασκαλίας για την μεταλαμπάδευση των ιδανικών και αξιών του αθλητισμού στους μαθητές καθώς και των ευκαιριών & απειλών εξωτερικού περιβάλλοντος ως προς αυτόν τον στόχο. Στο Δημιουργικό μέρος μέσα από ένα χρονογράφημα, ένα σκίτσο, μία εικόνα, ένα διάγραμμα και έξι άρθρα που αντλήθηκαν από τα σχολικά βιβλία της Γλώσσας & Έκθεσης-Έκφρασης Γυμνασίου & Λυκείου (Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου) θίγονται τα εξής θέματα: α) η σύγχρονη εμπορευματοποίηση του αθλητισμού & η απομάκρυνση του ολυμπιακού πνεύματος από τις αφετηριακές του αρχές (δηλαδή από το αθλητικό ιδεώδες), β) η χρήση αναβολικών στεροειδών από αθλητές, τα οποία επιδρούν καταστροφικά για την υγεία τους, οι λόγοι που οδηγούν τους αθλητές στη φαρμακοδιέγερση & τα αθλήματα (πχ στίβος & άρση βαρών), που κατέχουν την «πρωτιά στο ντόπινγκ», γ) το γεγονός ότι, το ποδόσφαιρο αποτελεί μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας, βασισμένη σε ανδροκρατικά πρότυπα και στην οποία λαμβάνει χώρα ο φανατισμός και η κατάρρευση του αθλητικού ιδεώδους. Πρόκειται για «ομαδικό σκληρό άθλημα» το οποίο παρέχει ψυχαγωγία στο πλήθος που απαιτεί θέαμα σκληρής και βίαιης σύγκρουσης. Παρουσιάζεται, το εν λόγω άθλημα, ως πρότυπο κοινωνικού ανταγωνισμού και ως κατάσταση αποχαύνωσης της μάζας που γίνεται πάθος, «θρησκεία» και αποσπά τις μάζες από καίρια και μεγίστης σημασίας κοινωνικά ζητήματα. Το μαζικό πνεύμα και ο φανατισμός που κυριαρχούν στα γήπεδα, όπου η «υπνωτισμένη μάζα» οδηγείται στην αποθηρίωση, αγριότητα και την παραφροσύνη, δ) οι ανθυγιεινές μέθοδοι των αθλητριών για να ελέγξουν το βάρος του (πχ πολύωρη αερόβια άσκηση, καθαρτικά, έμετοι).
Keywords: Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Ολυμπιακοί αγώνες; Δημοσιογραφία; Αθλητισμός - Κοινωνικές απόψεις; Αθλητισμός - Ηθικές απόψεις; Φυσική αγωγή και εκπαίδευση - Μελέτη και διδασκαλία; Mass media and sports; Olympic Games; Journalism; Sports - Sociological aspects; Sports - Moral and ethical aspects; Physical education and training - Study and teaching; Αθλητισμός; Πρωταθλητισμός; Ολυμπιακοί αγώνες; Εμπορευματοποίηση αθλητισμού; Athletics; Competitive sport; Olympic games; Commercialization of sport