Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Αφρική: Η αναδυόμενη δύναμη; - Ανδρέου, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η Αφρική ιστορικά αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης του γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος ξένων δυνάμεων. Τις τελευταίες δεκαετίες, παρά την πρόσκαιρη κάμψη αυτού του ενδιαφέροντος, η περιοχή επανέρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αυτή τη φορά όμως, κυρίως μεσαίων περιφερειακών δυνάμεων. Παρόλα αυτά, η Αφρική δεν παραμένει η ίδια, αλλά εξελίσσεται δυναμικά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί σε βασικό πεδίο γεωπολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης καθώς και των οικονομικών - επενδυτικών ευκαιριών που αναδύονται σε πολλές από τις χώρες της. Η παρούσα έρευνα, φιλοδοξεί να περιγράψει στον αναγνώστη, τις θεμελιώδεις αλλαγές που συντελούνται στις αφρικανικές κοινωνίες και πως αυτές προσελκύουν (ξανά) τον διεθνή παράγοντα. Την ίδια στιγμή, εστιάζει σε μια συγκεκριμένη ομάδα χωρών, οι οποίες, καταγράφουν σημαντική παρουσία στην ήπειρο. Πρόκειται για τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, οι οποίες ανταγωνίζονται «αντίπαλες» δυνάμεις, ή σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και η μία την άλλη, σε μια προσπάθεια αύξησης της επιρροής τους, με σκοπό τη διασφάλιση των εθνικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Τέλος, αναλύεται το γενικότερο πλαίσιο της παρουσίας των ΗΑΕ στην Υποσαχάρια Αφρική και οι επιμέρους παράγοντες που ωθούν αυτή τη μικρή αραβική χώρα του Περσικού Κόλπου να επενδύει τα τελευταία χρόνια σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο.
The United Arab Emirates in Africa. The emerging power?
Keywords: Αφρική, Υποσαχάρια; Γεωπολιτική--Αφρική; Υποσαχάρια Αφρική; Γεωπολιτικός Ανταγωνισμός; Ασφάλεια; Επενδύσεις; Κέρας της Αφρικής; Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου