Ο χώρος στην ποίηση του Νίκου Καρούζου - Κρασοπούλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία διερευνάται και αναλύεται ο χώρος, έτσι όπως αυτός διαμορφώνει, επηρεάζει και μεταμορφώνει την ποίηση του Νίκου Καρούζου. Οι ποιητικές του εικόνες τοποθετούνται πολλές φορές στην Αττική καθώς και το Ναύπλιο, τη γενέτειρά του. Ο ποιητής ευαισθητοποιείται από τη δυστυχία των κατοίκων και μέμφεται για αυτήν τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τον υλισμό που αντικατοπτρίζεται στο αστικό περιβάλλον. Στην προσπάθειά του να προτείνει μια διέξοδο από αυτή τη δυστυχία ανακαλύπτει χώρους μέσα στην πόλη που λειτουργούν ως ετεροτοπίες και τον ωθούν σε μια απόδραση άλλοτε προς το παρελθόν, άλλοτε προς τον φυσικό κόσμο και άλλοτε προς μια άλλη, μεταφυσική διάσταση. Έτσι, από την υλική πραγματικότητα εκτοξεύεται σε ένα ουτοπικό σύμπαν, που λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην πεζή καθημερινότητα και τη δεσμευτικότητα της ύλης, ταξίδι που για τον Καρούζο οδηγεί στην ομορφιά και την πραγματική ύπαρξη.
Keywords: Καρούζος , Νίκος , 1926-1990 -- Ερμηνεία και κριτική; Χώρος στη λογοτεχνία; Ζωή στις πόλεις και κωμοπόλεις -- Ποίηση; Ελληνική ποίηση, Σύγχρονη -- 20ός αιώνας -- Ιστορία και κριτική; Νίκος Καρούζος; Αστικός χώρος; Ναύπλιο; Αθήνα; Ετεροτοπία; Nikos Karouzos; Urban space; Nafplio; Athens; Heterotopia