Ανάλυση απαιτήσεων και σχεδίαση μιας πλατφόρμας ανοικτού κώδικα διαδικτυακής μάθησης και ανάλυσης μαθησιακών δεδομένων - Σαρακινιώτη, Βικτώρια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογιών Ιστού, η εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων σε δυνατότητες επεξεργασίας και υπολογιστικής ισχύος, αλλά και η ανάπτυξη ταχύτατων ευρυζωνικών δικτύων, έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε μια τεχνολογική μετάβαση και στην ενσωμάτωση του Διαδικτύου σε ένα μεγάλο φάσμα της ζωής των ανθρώπων. Σημαντική συμβολή της εξέλιξης αυτής, παρατηρείται στο χώρο της Εκπαίδευσης, όπου η ανάπτυξη και η εξέλιξη των πλατφορμών ηλεκτρονικής μάθησης και η διαχείριση του εκπαιδευτικού υλικού που αυτό συνεπάγεται, συντελούν στη βελτίωση των εκπαιδευτικών πρακτικών και των μεθόδων διδασκαλίας αλλά και στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των χρηστών αυτών των συστημάτων. Τα συστήματα αυτά έχουν καταστήσει την ηλεκτρονική μάθηση ως μια δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται συνεχώς, επιδέχεται βελτιώσεων και θα πρέπει είναι προσανατολισμένη στις προσωπικές ανάγκες του κάθε χρήστη, παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες προς αυτόν. Μια σπουδαία πτυχή αυτών των συστημάτων είναι να μπορούν να αναγνωρίζουν τα γνωσιακά στυλ των χρηστών και βάσει όλων των επιμέρους πληροφοριών, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη βοηθητικών εργαλείων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους. Στόχος της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας, είναι η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μιας Πλατφόρμας Ανοικτού Κώδικα, που θα παρέχει εξατομικευμένες και προσωποποιημένες υπηρεσίες στον κάθε χρήστη της. Η πλατφόρμα αυτή, θα μπορεί να διασυνδέεται και να συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, με άλλα συστήματα μέσω καλά προδιαγεγραμμένων API. Κάνουμε μια καταγραφή των υπηρεσιών που παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη, καθώς και ανάλυση των απαιτήσεων. Για το λόγο αυτό, γίνεται μια καταγραφή των web services και με τις κατάλληλες προδιαγραφές και τη χρήση αποδοτικών API, θα μπορεί να διασυνδέεται και με άλλα συστήματα. Η αρχιτεκτονική του προτεινόμενου συστήματος στηρίζεται στα αρθρωτά τμήματα (modules), ώστε να επιτρέπει την εισαγωγή νέων λειτουργιών, αλλά και τη διασύνδεσή της με άλλα συστήματα για τη συλλογή όλων των απαραίτητων πληροφοριών. Όλα τα δεδομένα θα αποθηκεύονται με τη βοήθεια ενός Σχήματος Οντολογίας, έτσι ώστε να μπορούν να εξάγονται κατάλληλα μοντέλα για τις εκπαιδευτικές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο αναφορικά με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Μ.Δ.Ε. 72