Ανοιχτά δεδομένα και ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές: τα Μεσσηνιακά Μοναστήρια στην Επανάσταση του 1821 - Ανδρικοπούλου, Ευγενία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Το θέμα της εργασίας αφορά στα ανοιχτά δεδομένα και τις ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές με μελέτη περίπτωσης δύο προτεινόμενες διαδρομές με κοινή θεματολογία. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί ο ρόλος των ψηφιακών πολιτιστικών διαδρομών συνδυαζόμενες με τα ανοιχτά δεδομένα, στη ανάπτυξη μιας περιοχής. Περιγράφεται το γενικό πλαίσιο των ανοιχτών δεδομένων σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα και παρουσιάζονται οι πολιτιστικές διαδρομές, ο ρόλος τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη και η ψηφιακή τους μετάβαση. Προτείνεται η δημιουργία δύο ψηφιακών πολιτιστικών διαδρομών με κοινή θεματολογία, με παράλληλο άνοιγμα των σχετικών δεδομένων από τους φορείς και προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισής τους. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον «ψηφιακό χαρακτήρα» των πολιτιστικών διαδρομών, σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» των δεδομένων που διαθέτουν οι φορείς, μέσα από τις προτεινόμενες διαδρομές.
Open data and digital cultural routes: the Monasteries of Messinia in the Revolution of 1821
Αρ. Εισ.: 118 cd
Keywords: Δεδομένα, Προστασία; Ψηφιοποίηση; Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός); Μοναστήρια και κράτος -- Ιστορία; Μοναστήρια -- Ελλάδα -- Μεσσηνία (Νομός); Μεσσηνία (Ελλάδα) -- Ιστορία -- Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, 1821-1829; Ανοικτά δεδομένα; Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές; Μεσσηνία; Μοναστήρια; 1821; Open data; Digital cultural routes; Messinia; Monasteries