Η διοίκηση ολικής ποιότητας ως εργαλείο ανάπτυξης σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Το παράδειγμα του δήμου Άργους-Μυκήνων. - Παπαϊωάννου, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management, TQM) είναι μια φιλοσοφία διοίκησης η οποία πρεσβεύει ότι η ποιότητα είναι ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων μελών και όλων των λειτουργιών μέσα σε έναν οργανισμό. Υποστηρίζει ότι η επίτευξη του ελέγχου ποιότητας είναι αυτοσκοπός και αναμένεται από οποιονδήποτε να συμβάλλει στην συνολική βελτίωση της ποιότητας. Η Δ.Ο.Π. μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ένα σύγχρονο «μοντέλο διοίκησης», που η επιτυχία του εξαρτάται από την αποτελεσματικότερη επίτευξη του άριστου συνδυασμού όλων των συντελεστών της παραγωγής που συμμετέχουν σε έναν οργανισμό. Ορίζεται ως η διαδικασία προγραμματισμού, της οργάνωσης, της διεύθυνσης, της στελέχωσης και του ελέγχου που ασκούνται σε μια επιχείρηση ή σε ένα οργανισμό, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τους με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. Η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας έχει υιοθετηθεί από επιχειρήσεις και οργανισμούς προϊόντων και υπηρεσιών. Η ποιότητα αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ανταγωνιστικούς παράγοντες για τη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση των πελατών. Η φιλοσοφία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management) παρέχει όλα τα εχέγγυα στους οργανισμούς, ώστε να λειτουργήσουν υπό καθεστώς συνεχούς βελτίωσης, να αξιοποιήσουν τις εσωτερικές δυνάμεις τους και να αυξήσουν την απόδοσή τους σε όλους τους τομείς. Ο σκοπός της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι διττός, καθώς από τη μία επιδιώκεται να εξαχθούν συμπεράσματα από βιβλιογραφικές αναλύσεις και από την άλλη διαμέσου του πρακτικού μέρους επιχειρείται να συνδυαστεί το θεωρητικό υπόβαθρο με αντίστοιχη εφαρμογή σε πρακτική κλίμακα. Αναλυτικότερα, στη διπλωματική εργασία θα γίνει ιστορική αναδρομή για την ποιότητα, αναφορά των βασικών αρχών της Δ.Ο.Π., ανάλυση των εργαλείων ποιότητας, την στρατηγική φιλοσοφία αναφορικά με την ποιότητα και τις αρχές της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, τη διασφάλιση της ποιότητας και τα πρότυπα με τα οποία πιστοποιείται αυτή. Θα αναλυθεί ποια ερευνητική μέθοδος επιλέγεται να ακολουθηθεί στο πρακτικό μέρος της εργασίας καθώς και η μεθοδολογία της έρευνας. Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών θα αποτελέσει το πεδίο μελέτης της διπλωματικής αυτής εργασίας. Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό της να αναδείξει τα προβλήματα και τις αδυναμίες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι του Δήμου Άργους-Μυκηνών, τόσο στις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους όσο και στην συναναστροφή τους με τους πολίτες. Στόχος είναι να ανιχνευτούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία αυτών και να προταθούν δράσεις που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της απόδοσης τους.
Μ.Δ.Ε. 5
Keywords: Διοίκηση ολικής ποιότητας; Total quality management; Local administration; Public administration; Τοπική αυτοδιοίκηση; Δημόσια διοίκηση; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης; Δημόσια διοίκηση; Δήμος Άργους-Μυκηνών