Εκπαιδευτική ηγεσία και συναισθηματική νοημοσύνη: μελέτη στα δημοτικά σχολεία της Κορίνθου - Κουρούπη, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει την επιρροή της συναισθηματικής νοημοσύνης του διευθυντή Α/θμιας εκπαίδευσης στη διαμόρφωση της επαγγελματικής ικανοποίησης των υφιστάμενών του καθώς και στη διαμόρφωση μίας θετικής κουλτούρας στον σχολικό οργανισμό που διοικεί . Στη μελέτη συμμετείχαν 72 εκπαιδευτικοί και 10 διευθυντές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλα τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης της Κορίνθου.. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς, με ερωτήσεις κλειστού τύπου, που αφορούν τις τέσσερις αυτοαναφερόμενες πτυχές της συναισθηματικής νοημοσύνης, τις συναισθηματικές εκφάνσεις διευθυντών και υφισταμένων, τη ρύθμιση του συναισθήματος, την αμεσότητα στην επικοινωνία διευθυντών και εκπαιδευτικών, την επαγγελματική τους ικανοποίηση, την επαγγελματική τους εξουθένωση καθώς και το κλίμα που επικρατεί στη σχολική μονάδα.
Αριθμός Εισαγωγής: 012230-012231 cd
Keywords: Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Συναισθηματική νοημοσύνη; Σχολική κουλτούρα -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Συναισθηματική νοημοσύνη; Επαγγελματική ικανοποίηση εκπαιδευτικών; Επαγγελματική εξουθένωση εκπαιδευτικών; Ηγεσία στην εκπαίδευση; Σχολική κουλτούρα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα