Οι οικονομικές συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών νομοθετημάτων στην νομοθεσία της Ελλάδας. Μελέτη περίπτωσης: ο νόμος Κατσέλη, οι τροποποιήσεις του και οι νεότεροι νόμοι - Βρύνιου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Με την παρούσα εργασία επιχειρείται να μελετηθεί η ανάγκη που ώθησε την Πολιτεία να θεσπίσει τον Νόμο Κατσέλη και τους υπόλοιπους νόμους που τροποποιούν και βελτιώνουν την προστασία των υπερχρεωμένων προσώπων. Η συνεχής και μεγάλη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας από το έτος 2009, είχε ως συνέπεια τη γενικότερη οικονομική στενότητα των προσώπων και επαγγελματιών. Τα δημοσιονομικά μέτρα της μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης της φορολογίας, οδήγησαν στην αδυναμία πληρωμής των δανείων και των χρεών γενικότερα από τους οφειλέτες. Σε γενικές γραμμές με την παρούσα εργασία μελετούνται τόσο οι συνέπειες των αποφάσεων της Πολιτείας σε θέματα οικονομικής πολιτικής, όσο και οι συνέπειες των ελληνικών δικαστηρίων σχετικά με τις αποφάσεις που εκδίδουν σε διαφορές δανειοληπτών -πιστωτών. Από την άλλη πλευρά, τίθεται υπό παρατήρηση και η επίδραση των ευρωπαϊκών νομοθετημάτων και κανονισμών στην ελληνική νομοθετική εξουσία και την οικονομία. Αναλύονται τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως φορείς επιρροής και ενίσχυσης της ανάπτυξης, καθώς και οι διευκολύνσεις που παρέχουν στους οφειλέτες και πιστωτές αντίστοιχα. Τέλος, παρατίθεται η αξιολόγηση των ενεργειών της Πολιτείας, τόσο από ημεδαπούς φορείς όσο και από ευρωπαϊκά όργανα, σχετικά με το βαθμό αποτελεσματικής επιβολής μέτρων για την εξυγίανση των επιχειρήσεων και την προστασία των προσώπων από τις συνέπειες της υπερχρέωσης και κατ’ επέκταση της οικονομικής εξαθλίωσης στη χώρα μας.
Μ.Δ.Ε. 297