Στρατηγική διοίκηση Υπηρεσιών εξυπηρέτησης Πολιτών. Η περίπτωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής - Τύπα, Παρασκευή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι ο εντοπισμός της βέλτιστης στρατηγικής, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του στρατηγικού μάνατζμεντ, για εκπλήρωση του οράματος που θα ορίσει το ΚΕΠ του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ως ηγέτη στον κλάδο. Στο πρώτο μέρος της εργασίας επιχειρείται η θεωρητική προσέγγιση του στρατηγικού μάνατζμεντ με σκοπό την κατανόηση των εννοιών που θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για ανάλυση. Περιλαμβάνει την ανάλυση του εξωτερικού και του εσωτερικού περιβάλλοντος, τη διαμόρφωση στρατηγικής, την υλοποίηση στρατηγικής και τέλος την αξιολόγηση και τον έλεγχο στρατηγικής. Στη συνέχεια γίνεται μια σύντομη αναφορά στα χαρακτηριστικά και τις δράσεις του Νέου Δημόσιου Μάνατζμεντ και περιγράφονται οι εφαρμογές του στην Ελληνικά Δημόσια Διοίκηση. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η δημόσια διοίκηση, ο ρόλος της, τα χαρακτηριστικά και οι αρχές που τη διέπουν, καθώς και τα προβλήματα και οι αδυναμίες της και γίνεται καταγραφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συντελεστεί μέχρι σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση και αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας γίνεται λεπτομερή παρουσίαση του ΚΕΠ Αγίας Παρασκευής από την αρχή της λειτουργίας του. Στη συνέχεια αναλύεται το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της υπηρεσίας. Μέσα από τη δράσης της γίνεται προσπάθεια καταγραφής της υφισταμένης κατάστασης, εντοπισμού των δυνατών και των αδύνατων σημείων της. Αξιολογώντας τα δεδομένα που προκύπτουν από την ανωτέρω ανάλυση επιλέγεται η κατάλληλη στρατηγική που θα ακολουθήσει η υπηρεσία και περιγράφεται ο τρόπος εφαρμογής της, δηλαδή η υλοποίηση της στρατηγικής. Τέλος παρουσιάζονται οι τρόποι αξιολόγησης και ελέγχου που έχουν θεσμοθετηθεί για τη δημόσια διοίκηση καθώς και το ισχύον καθεστώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Strategic Management of Citizen Service Services. The case of the Munincipality Of Agia Paraskevi, Attica
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Στρατηγικό μάνατζμεντ; Δημόσια διοίκηση; Νέο δημόσιο μάνατζμεντ; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πολίτης