Ο ποδοσφαιρικός χουλιγκανισμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και οι τρόποι αντιμετώπισης του - Παππάς, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Το ποδόσφαιρο αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως με εκατομμύρια φιλάθλους και οπαδούς στην πλειοψηφία τους άτομα νεαρής ηλικίας. Το ζήτημα της δημιουργίας και της εξάπλωσης της βίας και του χουλιγκανισμού διαχρονικά, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό πεδίο έρευνας για πλήθος επιστημόνων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση των αιτιών εξάπλωσης του φαινομένου, η οποία εστιάζει κυρίως στην μαζικοποίηση και στην εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου, στο ανταγωνιστικό πλαίσιο που επικρατεί, την εμφάνιση των οργανωμένων οπαδών και τις μαζικές μετακινήσεις τους. Επίσης τη σχέση των φαινομένων με τα κοινωνικά προβλήματα της νεολαίας, την ανεργία, την κοινωνική ανασφάλεια, την χρήση ουσιών, την υπέρμετρη προβολή από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, τη δημιουργία ιδιαίτερων προτύπων εντός και εκτός των γηπέδων, καθώς και την αναποτελεσματική αρχικά νομοθετική αντίδραση των κυβερνήσεων και των επίσημων οργάνων της στην αντιμετώπισή τους. Η Αγγλία ως η κατεξοχήν μήτρα του χουλιγκανισμού και των φαινομένων βίας στα γήπεδα, έδωσε το έναυσμα έναρξης της μελέτης αλλά και της εφαρμογής μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Ακολούθησαν και οι άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογη επιτυχία και δράσεις, σύμφωνα με τη διαμορφωμένη κουλτούρα των γηγενών οπαδών και την έντασή του. Αξιοποιώντας όλες τις θεωρητικές αναφορές, τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μέτρων στην Ευρώπη, την ελληνική εμπειρία από τα γεγονότα αθλητικής βίας που έχουν καταγραφεί, τις θεσμικές παρεμβάσεις της πολιτείας και τις προσπάθειες που έχουν γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έγινε προσπάθεια με την παρούσα εργασία να κωδικοποιηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα αποτελέσματα τους, ώστε να διαμορφωθεί μια σειρά από προτάσεις για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού κοινωνικού φαινομένου στην Ελλάδα.
Football Hooliganism in Europe and in Greece and ways to tackle it
Keywords: Βία στον αθλητισμό; Violence in sports; Βία; Χουλιγκανισμός; Χούλιγκαν; Κοινωνικό φαινόμενο; Violence; Hooliganism; Hooligan; Social phenomenon