Οι συγκρούσεις στο σχολικό περιβάλλον και ο ρόλος της διεύθυνσης στη διαχείρισή τους - Σωτηρίου, Παγώνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία μελετά το φαινόμενο των συγκρούσεων που εκδηλώνονται μεταξύ των εκπαιδευτικών εντός του συλλόγου διδασκόντων στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα, η εργασία διενεργήθηκε με σκοπό α) να εστιάσει στο ρόλο του/της διευθυντή/ντριας αναζητώντας τις τεχνικές που επιλέγονται από τη σχολική ηγεσία για τη διαχείριση των συγκρούσεων β) να εντοπίσει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να κατέχουν οι διευθυντές/ντριες για να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις συγκρουσιακές καταστάσεις και γ) να διερευνήσει τις συμπεριφορές του/της διευθυντή/ντριας που οδηγούν στη διαμόρφωση θετικού σχολικού κλίματος σύμφωνα με την γνώμη των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόστηκε ποσοτική μέθοδος με χρήση ερωτηματολογίου σε δείγμα 101 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν στο νομό Αργολίδας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι διευθυντές επιλέγουν να χρησιμοποιούν τεχνικές διαχείρισης συγκρούσεων, οι οποίες προωθούν την καλή συνεργασία και την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, δημιουργώντας σχέσεις υψηλής ποιότητας. Από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να κατέχουν οι διευθυντές/ντριες για να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις συγκρουσιακές καταστάσεις ξεχώρισαν το να είναι δίκαιοι, ηθικοί και αμερόληπτοι και να καλλιεργούν κλίμα ελευθερίας στη σχολική μονάδα, προκειμένου όλοι να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν ανοικτά τους προβληματισμούς τους. Επίσης, συμπεριφορές των διευθυντών που θεωρούνται αποτελεσματικές και οδηγούν στη διαμόρφωση και διατήρηση θετικού σχολικού κλίματος είναι εκείνες που δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, αντιμετωπίζουν ισότιμα και με σεβασμό τους εκπαιδευτικούς δίνοντάς τους χώρο για πρωτοβουλίες και δημιουργούν ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον δράσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Αριθμός Εισαγωγής: 013714 cd
Keywords: Διαχείριση κρίσεων στο σχολείο -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα; Σχολικοί διευθυντές -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Διαχείριση συγκρούσεων; Αποτελεσματικός διευθυντής; Σχολικό κλίμα; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Conflict management; Effective director; School climate; Primary education