Οι επιπτώσεις της πανδημίας SARS-Cov-2 στην ψυχική υγεία των νοσηλευτών - Παπαβασιλείου, Βαρβάρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η νόσος από τον κορονοϊό 2019 (COVID-19) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan της Κίνας το Δεκέμβριο του 2019 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την επαρχία Hubei και σε άλλα μέρη της Κίνας. Αφού προκάλεσε σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα στην Κίνα, το Φεβρουάριο του 2020, η νόσος από COVID-19 είχε εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες όπως: οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Ιράν. Μέχρι τις 18 Απριλίου του 2020 είχε εξαπλωθεί σε 198 χώρες, μολύνοντας 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας 150.000 θανάτους παγκοσμίως. Αποτελεί μέχρι και σήμερα πανδημία η οποία είναι πρόκληση για τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, όσον αφορά την πρόληψη των λοιμώξεων, τον εντοπισμό και τη διαχείριση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, καθώς και τη διασφάλιση αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου από COVID-19 κυμαίνονται από μια ασυμπτωματική κατάσταση έως σοβαρό σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και πολυοργανική ανεπάρκεια. Πρωταγωνιστές της πανδημίας COVID-19 είναι οι επαγγελματίες υγείας, που καλούνται να συμβάλουν τα μέγιστα για την αντιμετώπισή της και της επιστροφή των κοινωνιών στην κανονικότητα. Πιο συγκεκριμένα οι νοσηλευτές διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και η φροντίδα των ασθενών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά τους να εργάζονται βέλτιστα και να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Για τη βέλτιστη απόδοση των νοσηλευτών, σημαντικοί παράγοντες αποτελούν τόσο η σωματική όσο και η ψυχική τους υγεία. Το συνεχιζόμενο άγχος που αντιμετωπίζουν, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, το κυκλικό ωράριο και άλλοι σημαντικοί παράγοντες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία αυτών. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας SARS-Cov-2 στην ψυχική υγεία των νοσηλευτών και αν αυτή επηρέασε την ήδη επιβαρυμένη ψυχική τους υγεία. Έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και χρησιμοποιήθηκαν άρθρα τα οποία αφορούν νοσηλευτές διαφορετικών χωρών, των οποίων τα Συστήματα Υγείας πλήγηκαν από τον COVID-19.Τα δεδομένα που προέκυψαν δείχνουν ως επί το πλείστον τους νοσηλευτές να αναφέρουν σε μεγαλύτερα ποσοστά άγχους, στρες, κατάθλιψης, αϋπνίας, μετατραυματικού στρες και εργασιακής εξουθένωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η περεταίρω διερεύνηση του θέματος θα βοηθήσει τους διαχειριστές των Συστημάτων Υγείας να φροντίσουν για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των ψυχικών νοσημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας και οι νοσηλευτές ειδικότερα, έτσι ώστε να προστατεύσουν τόσο το προσωπικό τους όσο και τους ασθενείς και να παρέχεται στους τελευταίους φροντίδα στη βέλτιστη ποιότητα.
Μ.Δ.Ε. 3
Keywords: COVID-19; SARS-Cov-2 pandemic; nurses; healthworkers; mental health; mental disorders