Ψηφιακός μετασχηματισμός και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην αποδοτικότητα και στην επικοινωνία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - Μπαλίκη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία εξετάζει τη σημασία των οργανωτικών συστημάτων, της επιχειρησιακής επικοινωνίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού στη σύγχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Στόχος της είναι να αναλύσει πώς τα οργανωτικά συστήματα και η αποτελεσματική επικοινωνία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της λειτουργίας μιας επιχείρησης και να αξιολογήσει τον ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού στην προσαρμογή των επιχειρήσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η εννοιολογική προσέγγιση των οργανωτικών συστημάτων, οι διάφοροι τύποι δομών (λειτουργική, διαιρεσιακή, μητρική, δικτυακή και επίπεδη) και η σημασία τους για τις επιχειρήσεις. Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στον ρόλο της επικοινωνίας στο βιομηχανικό περιβάλλον, περιγράφοντας την έννοια, τα είδη και τις προκλήσεις της επικοινωνίας, καθώς και τη σχέση της με την οργανωτική δομή και τα πληροφοριακά συστήματα. Το τρίτο κεφάλαιο εξετάζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ορίζοντας τους βασικούς όρους, παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις του στις επιχειρήσεις, και αναλύοντας τις τεχνολογίες που τον υποστηρίζουν. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε βασίζεται στη χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο διανεμήθηκε σε εργαζομένους συγκεκριμένης επιχείρησης στον τομέα των αντιπροσωπειών, εμπορίου και logistics προϊόντων διατροφής, απορρυπαντικών και χαρτικών. Μέσω του ερωτηματολογίου συλλέχθηκαν δεδομένα σχετικά με τις αντιλήψεις και τις εμπειρίες τους γύρω από τα οργανωτικά συστήματα, τις πρακτικές επικοινωνίας και την εφαρμογή ψηφιακών λύσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν κρίσιμες προκλήσεις για την εταιρεία, όπως η αντίσταση στην αλλαγή και η έλλειψη τεχνογνωσίας, καθώς και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και πρακτικών. Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσαρμογή στις ψηφιακές απαιτήσεις της εποχής, σε συνδυασμό με μια καλά σχεδιασμένη οργανωτική δομή και στρατηγική επικοινωνίας, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία των επιχειρήσεων. Παρέχονται επίσης προτάσεις για τη βελτίωση των οργανωτικών και επικοινωνιακών στρατηγικών, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας. Λέξεις-Κλειδιά: Οργανωτικά Συστήματα, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Καινοτομία στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον
The role of digital transformation and e-governance in enhancing efficiency and communication in the public and private sectors
Μ.Δ.Ε. 150
Keywords: Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης; Τεχνολογικές καινοτομίες -- Διοίκηση και οργάνωση; Οργανωτικά συστήματα; Ψηφιακός μετασχηματισμός; Καινοτομία στο επιχειρηματικό περιβάλλον; Organizational systems; Digital transformation; Innovation in the business environment