Η πρόσληψη των ελληνικών μύθων από τους ζωγράφους Μπαρόκ. Η περίπτωση του Peter Paul Rubens και του Nicolas Poussin - Βλάσση, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο ελληνικός Μύθος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Τέχνη, η οποία εμπνέεται από αυτόν, αλλά και ταυτόχρονα τον παραδίδει και τον αναπλάθει σε ένα διαρκές παιχνίδι μεταβαλλόμενων μοτίβων, μορφών και εικόνων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Κατέχει σημαντική θέση και στη θεματογραφία της τέχνης του Μπαρόκ, η οποία επικρατεί από τις τελευταίες δεκαετίες του 16ου αιώνα σε όλη την Ευρώπη. Η παρούσα έρευνα αναλύει την ιδιαιτερότητα του αρχαιοελληνικού μύθου και την επιρροή που η ελληνική μυθολογία άσκησε στις εικαστικές τέχνες από την αρχαιότητα και εντεύθεν, με χρονικό ορίζοντα την εποχή Μπαρόκ. Εστιάζει στη διαχείριση του μυθολογικού υλικού και των εκάστοτε παραλλαγών του μύθου από τους ζωγράφους της εποχής Μπαρόκ, και ιδιαίτερα την πρόσληψη της ελληνικής μυθολογίας από τον Φλαμανδό ζωγράφο Peter Paul Rubens και τον Γάλλο ομότεχνό του Nicolas Poussin, οι οποίοι συνιστούν τους σημαντικότερες εκπροσώπους της τέχνης Μπαρόκ με θεματική βάση τις μυθολογικές, ηρωικές και βουκολικές σκηνές.
Keywords: Ελληνική μυθολογία; Μύθος; Αναγέννηση; Μπαρόκ; Ελληνική αρχαιότητα; Ρωμαϊκή αρχαιότητα; Rubens; Poussin; Μύθος, Ελληνική μυθολογία, Ελληνική και Ρωμαϊκή αρχαιότητα, Αναγέννηση, Μπαρόκ, Rubens, Poussin