Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία-Κίνα, του Νίκου Καζαντζάκη: Μία περιήγηση στην κουλτούρα της Άπω Ανατολής - Αραγιάννης, Άγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την παρουσίαση και ανάλυση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία-Κίνα(1938), μέσα στο οποίο περιγράφονται οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα από το ταξίδι του στην Άπω Ανατολή το 1935. Η θεματική της εργασίας αυτής συνίσταται, λοιπόν, στην περιήγηση στους τόπους, τις κουλτούρες και τις κοινωνίες της Ιαπωνίας και της Κίνας. Στην αρχή αναφέρονται γνωρίσματα της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας ως είδους και προσεγγίζεται η ενασχόληση του συγγραφέα με αυτήν. Στη συνέχεια, αναλύονται οι πόλεις και τα εθιμικό-πολιτισμικά χαρακτηριστικά των δύο χωρών της Άπω Ανατολής μέσα από την ματιά του οικουμενικού Κρητικού συγγραφέα· στο πλαίσιο αυτό, συζητούνται ταξιδιωτικές εντυπώσεις, διαμεσολαβήσεις και επιρροές, καθώς και ορισμένες παράμετροι του ταξιδιού που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του δημιουργού και στην αποκρυστάλλωση της κοσμοθεώρησής του. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις διακειμενικές σχέσεις που υφίστανται ανάμεσα στο ταξιδιωτικό έργο και το μυθιστόρημα Ο Βραχόκηπος. Τέλος, δεδομένου ότι το μελετώμενο έργο ελάχιστα έχει αποτελέσει ανεξάρτητο αντικείμενο συστηματικής λογοτεχνικής κριτικής και έρευνας, μας παρέχεται η δυνατότητα, μέσω του πορτραίτου δύο σπουδαίων χωρών και πολιτισμών, να εμβαθύνουμε περαιτέρω στη συνθετική σκέψη του Καζαντζάκη, επιχειρώντας παράλληλα την προσπέλαση ενός θέματος με καινοτόμα στοιχεία.
Keywords: Καζαντζάκης -- Νίκος -- 1883-1957 -- Ερμηνεία και κριτική; Καζαντζάκης -- Νίκος -- 1883-1957 -- Ταξιδεύοντας Ιαπωνία Κίνα; Ταξίδια στη λογοτεχνία; Ταξίδια και περιηγήσεις; Ιαπωνία -- Περιγραφή και ταξίδια; Κίνα -- Περιγραφή και ταξίδια; Καζαντζάκης; Ιαπωνία; Κίνα; Kazantzakis; Japan; China