Διερεύνηση στάσεων και απόψεων για το κάπνισμα ασθενών με ψυχικά νοσήματα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Τρίπολης - Δημόπουλος, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Εισαγωγή: Η επίπτωση του καπνίσματος είναι σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των ατόμων με ψυχικές διαταραχές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Η συσχέτιση αυτή αυξάνεται με τη βαρύτητα της ψυχικής διαταραχής, ενώ υψηλότερη επίπτωση του καπνίσματος έχει βρεθεί σε νοσηλευόμενους ψυχιατρικούς ασθενείς. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση των απόψεων και στάσεων των ασθενών με ψυχική νόσο για τις καπνιστικές τους συνήθειες. Μεθοδολογία: Πρόκειται για μία προοπτική συγχρονική μελέτη, η οποία διεξήχθη στο κέντρο ψυχικής υγείας Τρίπολης. Χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο καπνίσματος Smoking in psychiatric hospitals – a survey of patients’ views. Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 151 άτομα ηλικίας 47,2±10,6 έτη, εκ των οποίων 79 (52,3%) ήταν άνδρες ηλικίας 48,9±10,2 έτη και 72 (47,7%) γυναίκες ηλικίας 45,4±10,9 έτη). Συνολικά, 23 (15,2%) συμμετέχοντες είχαν διαγνωσθεί με μικτή αγχώδη καταθλιπτική διαταραχή και 20 (13,2%) με καταθλιπτικό επεισόδιο, ενώ 77 (51%) ασθενείς ελάμβαναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα και 45 (29,8%) ελάμβαναν συνδυασμό νευροληπτικών, αντιμανιακών και αντιεπιληπτικών φαρμάκων. Επιπλέον, 140 (92,7%) συμμετέχοντες ανέφεραν ότι έχουν καπνίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ τη στιγμή της έρευνας κάπνιζαν 120 (85,7%) συμμετέχοντες. Η ηλικία έναρξης του καπνίσματος ήταν 19,3±5,6 έτη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες κάπνιζαν τσιγάρα φίλτρου (64, 53,3%), ενώ ο μέσος αριθμός τσιγάρων ανά ημέρα ήταν 19,8±8,4. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες διαφωνούν ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να σταματήσουν το κάπνισμα (77,5%) και ότι δεν υπάρχει αρκετή ενθάρρυνση από το προσωπικό για να σταματήσουν το κάπνισμα (73,3%). Οι μισοί, περίπου, θεωρούν το άγχος ως εμπόδιο διακοπής του καπνίσματος, ενώ 101 (84,2%) άτομα υποστήριξαν ότι θα χρειαζόντουσαν βοήθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες συμφωνούν ότι πρέπει στο προσωπικό να επιτρέπεται να καπνίζει στην εργασία (50,4%) και ότι το προσωπικό θα πρέπει να ενθαρρύνει τα άτομα που καπνίζουν να σταματήσουν ή να μειώσουν το κάπνισμα (91,4%). Συμπεράσματα: Οι περισσότεροι ασθενείς επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα και γνωρίζουν ότι είναι επιβλαβές για την υγεία τους. Σημαντικό ρόλο θεωρούν και πρέπει να παίξει το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο πρώτα πρέπει να εκπαιδευτεί ώστε να προσεγγίσει σωστά και να επιλέγει τη μέθοδο εκείνη διακοπής του καπνίσματος ή οποία είναι ιατρικά αποδεκτή και σέβεται τις προτιμήσεις των ασθενών.
Keywords: Ψυχικά ασθενείς; Κάπνισμα - Απόψεις υγείας; Mentally ill; Smoking - Health aspects; Κάπνισμα; Διακοπή; Ψυχική νόσος; Στάσεις; Απόψεις; Smoking; Quit; Mental illness; Attitudes; Opinions