Η πολιτική γενεαλογία του Πολιτικού Ισλάμ από το Σαγίντ Κούτμπ έως σήμερα και οι αλλαγές στην στρατηγική του - Αζοπούλου, Ελίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στον μουσουλμανικό κόσμο που έχουν επηρεάσει ιδιαίτερα το πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό τοπίο του. Η έκταση και η ποικιλία των μορφών αναβίωσης του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που σημάδεψε το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα, εμποδίζει κάθε βεβιασμένη γενίκευση των διαπιστώσεων για το θέμα αυτό. Στην ανά χείρας εργασία επιχειρείται μία προσπάθεια διερεύνησης των επίμαχων όψεων της γενεαλογίας του πολιτικού Ισλάμ μέσα από μια κριτική θεώρηση του φαινομένου. Παρά τον κοινό παρονομαστή αυτών των διαφόρων κινημάτων που αποτελεί ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, δηλαδή η θέληση για επιστροφή στο Ισλάμ και η επιθυμία για μιά ισλαμική “Ουτοπία”, αυτά υποκρύπτουν στην πραγματικότητα μια διαφοροποίηση στο πολιτικό περιεχόμενο και λειτουργία, που καθορίζεται από τους διαφορετικούς άμεσους στόχους τους. Ως εκ τούτου τα ισλαμικά κινήματα παραμένουν κυρίως πολιτικά κινήματα, εκφράζοντας κοινωνικοπολιτικά συμφέροντα.
The political genealogy of Political Islam from Sayyid Qutb until today and the changes of its strategy
Keywords: Ισλάμ και πολιτική--Ιράν; Ισλαμικός φονταμενταλισμός; Ισλάμ και κράτος; Ισλάμ; Τρομοκρατία; Πολιτικό Ισλάμ; Ιράν; Χαμάς; Τρομοκρατία; Τζιχάντ