Κυκλική οικονομία και πόλεις στην ΕΕ. Εμπειρική Έρευνα καλών πρακτικών - Καστριώτου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η Κυκλική Οικονομία είναι ένα νέο οικονομικό μοντέλο το οποίο οδηγεί στην αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων μέσω της επαναχρησιμοποίησης τους σε αντίθεση με το υφιστάμενο «γραμμικό μοντέλο οικονομίας», το οποίο περιορίζεται σε τρία επιμέρους στάδια: «παραγωγή – κατανάλωση – απόρριψη» των προϊόντων. Για την ομαλή μετάβαση της Ευρώπης στην κυκλική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μία φιλόδοξη δέσμη μέτρων με σκοπό την ώθηση της ανταγωνιστικότητας στηρίζοντας τις επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χρηματοδοτικά προγράμματα. Πρωταγωνιστές για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας είναι οι πόλεις καθώς πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αυτές. Η δυνατότητα δημιουργίας τοπικών επιχειρηματικών μοντέλων οδηγούν στην μείωση των αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση του νερού, στην ανακύκλωση, στην μείωση των εκπομπών του άνθρακα και την αύξηση της απασχόλησης. Για την Ελλάδα, η Κυκλική Οικονομία αποτελεί πρόκληση μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, η χώρα μας παραμένει μακριά από τον ευρωπαϊκό στόχο που προβλέπει αύξηση της ανακύκλωσης ενώ παράλληλα καθυστερεί ή και αποτυγχάνει να υλοποιήσει προτάσεις και Οδηγίες της Ε.Ε. Σε αντίθεση με την Ελλάδα οι σύγχρονες πόλεις εξοικονομούν πόρους εκμεταλλευόμενες τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει η κυκλική οικονομία και μέσω της τόνωσης της καινοτομίας δημιουργούν ευκαιρίες στην αγορά αυξάνοντας τα κέρδη και μειώνοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Circular economy and cities in the European Union Experiential research of best practice examples
Keywords: Ανακύκλωση; Φυσικοί πόροι; Ενέργεια; Πόλεις και κωμοπόλεις; Κυκλική οικονομία; Πόροι; Απόβλητα; Ανακύκλωση; Πόλεις