Ανάλυση Συμβάντων Βίας στα Ελληνικά Γήπεδα: Η Περίπτωση της Super League - Κώτσης, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μελέτη διεξάγει μια περιεκτική ανάλυση της βίας των οπαδών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εστιάζοντας στη Super League. Διερευνά το φαινόμενο μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης μελετών και δεδομένων από επίσημους φορείς και τη διεθνή βιβλιογραφία. Πρωταρχικός στόχος είναι η καταγραφή επιθετικών ενεργειών και βίαιων πράξεων κατά τη διάρκεια αγώνων της Super League, η ανάλυση της συχνότητας τέτοιων συμπεριφορών και η αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής των σχετικών ποδοσφαιρικών κανονισμών και νόμων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η οπαδική βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπερβαίνει την απλή επιθετικότητα που σχετίζεται με τον αθλητισμό, καθώς είναι βαθιά ριζωμένη στον κοινωνικοπολιτικό ιστό της Ελλάδας. Μελέτες που αναδεικνύονται στην εργασία δείχνουν ότι παράγοντες όπως η ποινικοποίηση της νεανικής οπαδικής κοινότητας και η κανονικοποίηση των ναρκωτικών μέσα στις οπαδικές κουλτούρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση αυτής της βίας. Επιπλέον, ο αντίκτυπος της οπαδικής βίας επεκτείνεται στην ψυχολογική κατάσταση και την απόδοση των διαιτητών. Οι νομοθετικές αλλαγές, ιδίως οι Νόμοι 4326/2015 και 4908/2022, έχουν σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Αυτοί οι νόμοι δίνουν έμφαση στην κλιμάκωση των ποινών, την απόδοση ευθυνών και την εισαγωγή ψηφιακού μητρώου για τις λέσχες φιλάθλων. Ωστόσο, η μελέτη σημειώνει ότι, ενώ οι αυστηρότεροι νόμοι και η αυξημένη επιτήρηση μπορούν να αποτρέψουν τους δυνητικούς παραβάτες, ενδέχεται να μην αντιμετωπίζουν πλήρως τους πολύπλοκους κοινωνικοπολιτισμικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εν λόγω συμπεριφορά.
Analysis of incidents of violence in Greek Stadiums: The case of Super League
Keywords: Βία στον αθλητισμό; Ποδόσφαιρο - Κοινωνικές απόψεις; Ποδόσφαιρο - Διαιτησία; Αθλητισμός - Δίκαιο και νομοθεσία - Ελλάδα; Φίλαθλοι ποδοσφαίου - Κοινωνικές απόψεις; Violence in sports; Soccer - Social aspects; Soccer - Refereeing; Sports - Law and legislation - Greece; Soccer fans - Social aspects; Οπαδική Βία; Παραβατικότητα; Αθλητική Νομοθεσία; Fan Violence; Offending; Sports Legislation