Νοσοκομείο ένας χώρος αλληλεπιδράσεων: η επικοινωνία και η ανθρώπινη επαφή των ασθενών με το προσωπικό του νοσοκομείου - Σπηλιοπούλου, Αδαμαντία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η μελέτη έχει σκοπό τη διερεύνηση των αντιλήψεων του προσωπικού του Νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας «Η Παμμακάριστος» και των ασθενών σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ τους και την επίδραση του στην κατάσταση του ασθενή. Η έρευνα είναι ποιοτική και διεξήχθη με την μέθοδο των ημιδομημένων συνεντεύξεων. Ακολουθήσαμε σκόπιμη στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Λήφθηκαν συνεντεύξεις από το ιατρονοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ασθενείς αποζητούν την ζεστή ανθρώπινη επαφή που τους βοηθά να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση μίας αρρώστιας και πιστεύουν ότι βοηθά στην θεραπεία τους. Η καλή και ζεστή σχέση με το προσωπικό κατά την γνώμη τους, βοηθά να γίνουν πιο εύκολα οι ιατρικές πράξεις. Oι αντιλήψεις των συμμετεχόντων για την επικοινωνία με τον γιατρό συμφωνούν ότι είναι καθοριστική για την έκβαση της θεραπείας, βοηθά στην ακριβέστερη διάγνωση και τον ασθενή να δεχτεί και να εφαρμόσει σωστά την θεραπεία . Τα ευρήματα συμφωνούν με αυτά παλιότερων μελετών, ότι ο τρόπος επικοινωνίας επηρεάζει την κατάσταση του ασθενή και ότι η ανθρώπινη επαφή είναι σημαντική για την ακριβή διάγνωση, και την σωστή εφαρμογή της θεραπείας από τον ασθενή και διευκολύνει την θεραπευτική διαδικασία επηρεάζοντας ευεργετικά την έκβασή της.
Αριθμός Εισαγωγής: 010650-010651 cd
Keywords: Επικοινωνία στη νοσηλευτική; Νοσηλευτής και ασθενής; Ανθρώπινη επαφή; Επικοινωνία με τον ασθενή; Συμμόρφωση στη θεραπεία; Τήρηση θεραπείας; Έκβαση θεραπείας