Η άσκηση της τοπικής κοινωνικής πολιτικής μέσω των Κέντρων Κοινότητας: Μελέτη περίπτωσης του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Κομοτηνής - Σεβδυνίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η συγκεκριμένη εργασία εξετάζει την αποτελεσματικότητα και τις προκλήσεις της εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο μέσω των Κέντρων Κοινότητας (ΚΚ). Το ΚΚ του Δήμου Κομοτηνής χρησιμοποιείται ως μελέτη περίπτωσης για την ανάλυση της λειτουργίας και του αντίκτυπου των ΚΚ στην κοινωνική στήριξη των πολιτών. Η εργασία αναλύει τη λειτουργία του ΚΚ, εντοπίζοντας κενά και ελλείψεις που επηρεάζουν την ποιότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του. Στην έρευνα συμμετείχαν 8 υπάλληλοι του ΚΚ, οι οποίοι καταλαμβάνου καίριες θέσεις στη λειτουργία του φορέα και διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και τις γνώσεις, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της έρευνας. Η συλλογή των πρωτογενών δεδομένων έγινε μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων. Τα βασικά ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το ΚΚ προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως περιορισμένο προσωπικό, οικονομικές δυσκολίες και ανεπαρκείς υποδομές. Η συντονισμένη προσπάθεια της τοπικής και κεντρικής διοίκησης είναι καθοριστική για την ομαλή λειτουργία και αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΚΚ. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη για πολιτικές που θα στηρίξουν τη βελτίωση των ΚΚ, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων στα κοινωνικά επιδόματα, παροχής δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης και ανάπτυξης τοπικών πρωτοβουλιών. Με την εφαρμογή αυτών των προτάσεων, το ΚΚ του Δήμου Κομοτηνής μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά του να εξυπηρετεί την κοινωνία και να προάγει την κοινωνική ευημερία. Η εργασία προτείνει συνολικά ότι η ενίσχυση και η αναβάθμιση των ΚΚ είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της τοπικής κοινωνικής πολιτικής και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, συνεισφέροντας στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας στην περιοχή της Κομοτηνής.
The exercise of local social policy through Community Centers: Case study of the Community Center of the Municipality of Komotini
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Κέντρα κοινότητας; Δήμος Κομοτηνής