Το Θέατρο της Επινόησης ως μέσο ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας σε γονείς παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Βελόγλου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν η διερεύνηση της χρήσης του Θεάτρου της Επινόησης ως μέσο ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας γονέων που έχουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η έρευνα ήταν οιονεί πειραματική έρευνα δράσης. Στην πειραματική ομάδα συμμετείχαν οχτώ μητέρες και στην ομάδα ελέγχου επίσης οχτώ. Οι οχτώ μητέρες της πειραματικής ομάδας συμμετείχαν μια φορά την εβδομάδα για τρεις μήνες σε ένα εργαστήριο με τεχνικές Θεάτρου της Επινόησης. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με μεικτή μέθοδο. Τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου το οποίο περιείχε δυο κλίμακες, την Κλίμακα Ανθεκτικότητας RS-15 των Wagnild & Young (1993) όπως ανασκευάστηκε από τους Neill και Dias (2001) και την Σύντομευμένη Κλίμακα Κοινωνικής Υποστήριξης των Sarason κ.ά. (1987). Τα ποιοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν από το ερευνητικό ημερολόγιο, την συμμετοχική παρατήρηση και τις συνεντεύξεις των συμμετεχόντων. Τα ποσοτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική επίδραση ούτε στην ανθεκτικότητα ούτε στην αντιλαμβανόμενη κοινωνική υποστήριξη, παρότι η ανάλυση έδειξε αυξημένη τη μέτρηση της ανθεκτικότητας σε έξι από τις οχτώ συμμετέχουσες. Τα ποιοτικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η ανθεκτικότητα μετά το τέλος των εργαστηρίων Θεάτρου της Επινόησης, αυξήθηκε σε έξι από τις οχτώ συμμετέχουσες. Λέξεις κλειδιά: ψυχική ανθεκτικότητα, Θέατρο της Επινόησης, γονείς, παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αυτισμός, ΔΕΠΥ, κοινωνική υποστήριξη
Keywords: Δραματική τέχνη; Θέατρο στην εκπαίδευση; Θέατρο της επινόησης; Αυτισμός; ΔΕΠΥ; Ψυχική ανθεκτικότητα; Γονείς; Έρευνα δράσης; Πειραματική ομάδα; Μεικτή μέθοδος; Κοινωνική υποστήριξη; Παιδιά με ειδικές ανάγκες; ψυχική ανθεκτικότητα, Θέατρο της Επινόησης, γονείς, παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αυτισμός, ΔΕΠΥ, κοινωνική υποστήριξη