Η Αποτελεσματικότητα της ανάλυσης χρηματοοικονομικών δεικτών για την αξιολόγηση της κερδοφορίας της εταιρείας αναλύοντας και συγκρίνοντας τις οικονομικές καταστάσεις και τους αριθμοδείκτες δύο εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στον τομέα της υγείας όπως το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ιασώ - Παπούτσης, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Στην παρούσα εργασία έγινε μια αξιόλογη προσπάθεια να αναδειχθεί πόσο σημαντική είναι η ανάλυση των χρηματοοικονομικών δεικτών με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις για την αξιολόγηση της κερδοφορίας και όχι μόνο μίας εταιρείας ή ενός οργανισμού. Είναι πληροφορίες που είναι πολύ σημαντικές για την διοίκηση, τους μετόχους, τους επενδυτές, τους πελάτες κ.α. Κατά την διάρκεια της εργασίας αναλύουμε ποιες είναι οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις, την χρησιμότητα των οικονομικών καταστάσεων και της χρηματοοικονομικής ανάλυσης τους, ποιες είναι οι μέθοδοι χρηματοοικονομικής ανάλυσης, την χρησιμότητα της ανάλυσης των αριθμοδεικτών, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ανάλυσης τους, τις κατηγορίες αριθμοδεικτών και την συμβολή τους στην αξιολόγηση της κερδοφορίας μίας εταιρείας. Επίσης θα κάνουμε ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων, δύο εκ των μεγαλύτερων εταιριών στον τομέα της υγείας όπως είναι το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ και το ΙΑΣΩ. Θα γίνει κάθε είδους ανάλυση όπως (κάθετη ανάλυση ισολογισμού και αποτελεσμάτων, οριζόντια ανάλυση ισολογισμού και αποτελεσμάτων με σταθερό έτος και κινητό, δείκτες τάσης ισολογισμού και αποτελεσμάτων και τέλος θα υπολογίσουμε τους αριθμοδείκτες και των δύο εταιριών και θα τους συγκρίνουμε μεταξύ τους αναλύοντας τα αποτελέσματα και την σημασία τους.
The Effectiveness of financial ratio analysis for assessing the company’s profitability by analyzing and comparison of the financial statements and ratios of two of the largest companies in the health sector, such as the Athens Medical Center and Iaso
Μ.Δ.Ε. 99
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Εταιρείες -- Αξιολόγηση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Διοίκηση υπηρεσιών υγείας; Υπηρεσίες υγείας -- Διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Ανάλυση; Χρηματοοικονομικές; Καταστάσεις; Ιασώ; Ιατρικό; Analysis; Financial; Statements; Iaso; Medical