Η δημιουργική γραφή ως μέσο περιορισμού του άγχους στην τρίτη ηλικία: Μια μελέτη περίπτωσης στο Ίδρυμα Μαρίας Ράδου στο Ναύπλιο - Μαρινάκου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα εργασία γίνεται περιγραφή της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε τροφίμους του Ιδρύματος Μαρίας Ράδου στο Ναύπλιο με σκοπό τη μελέτη της συμβολής της δημιουργικής γραφής στον περιορισμό του άγχους των ηλικιωμένων. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της τρίτης ηλικίας, το φαινόμενο της δημογραφικής γήρανσης ενώ δίνεται έμφαση στη ψυχολογία των ηλικιωμένων και κυρίως στο γηριατρικό άγχος. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσεται ο θεραπευτικός ρόλος της τέχνης για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ενώ αναλύεται διεξοδικά η θετική επίδραση της δημιουργικής γραφής στους ηλικιωμένους και κυρίως στον περιορισμό του άγχους της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τη μεθοδολογία της έρευνας και το τέταρτο την επεξεργασία και την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο, ακολουθεί η συζήτηση των αποτελεσμάτων και τα συμπεράσματα, καθώς και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα. Η έρευνα έδειξε ότι η δημιουργική γραφή είναι δυνατό να περιορίσει το άγχος των ηλικιωμένων.
Keywords: Άγχος (Ψυχολογία); Ηλικιωμένοι; Ψυχολογία; Δημιουργική γραφή; Γηριατρικό άγχος, αγχώδεις διαταραχές και ηλικιωμένοι, δημιουργική γραφή και ηλικιωμένοι, δημιουργική γραφή και άγχος