Διερεύνηση του επιπέδου γνώσεων και στάσεων στην ανακουφιστική φροντίδα επαγγελματιών υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας - Μηλάκα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Εισαγωγή: Η Α.Φ. περιλαμβάνει τη φιλοσοφία φροντίδας ασθενών με χρόνια απειλητικά για τη ζωή νοσήματα και των οικογένειών τους. Οι υπηρεσίες ΑΦ ποικίλουν ανάλογα με το σύστημα υγείας κάθε χώρας. Συχνότερα εμφανιζόμενες υπηρεσίες είναι οι υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας και γενικότερα υπηρεσίες προσανατολισμένες στην Π.Φ.Υ. Ποικίλες μελέτες διερευνούν τις αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας στην Α.Φ., σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα η έρευνα σχετικά με τις γνώσεις και στάσεις των επαγγελματιών υγείας στις δομές Π.Φ.Υ για την ΑΦ είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σκοπός: Περιγραφή των γνώσεων και στάσεων για την ΑΦ των επαγγελματιών υγείας που απασχολούνται στην ΠΦΥ και η εκτίμηση των εκπαιδευτικών αναγκών τους στην ανακουφιστική φροντίδα. Υλικό και Μέθοδος: Δείγμα ευκολίας της μελέτης αποτέλεσαν 100 επαγγελματίες υγείας που απασχολούνται στις δομές Π.Φ.Υ. στα όρια της 1ης & 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με ερευνητικό εργαλείο που περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο δημογραφικών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων και το ερωτηματολόγιο The Palliative care quiz for nursing (PCQN). Αποτελέσματα: Οι γνώσεις των επαγγελματιών υγείας της ΠΦΥ στην ΑΦ αναδεικνύονται από ελάχιστες έως ανεπαρκείς και σε μεγάλο βαθμό λανθασμένες . Οι εκπαιδευτικές ανάγκες διαφαίνονται αυξημένες. Συμπεράσματα: Παρά τις περιορισμένες γνώσεις και τις λανθασμένες αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας, η διάθεση για εκπαίδευση και εφαρμογή της ΑΦ από τις δομές της ΠΦΥ, καθιστά ενδιαφέρουσα και αναγκαία υπόθεση την εφαρμογή ΑΦ από τους επαγγελματίες υγείας στην ΠΦΥ, ως πλήρως ανταποκρινόμενη στις συνεχόμενες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Keywords: Παρηγορητική θεραπεία; Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Ιατρική εκπαίδευση; Palliative treatment; Primary health care; Medical education; Ανακουφιστική φροντίδα; Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας; Κατ οίκον φροντίδα; Εκπαιδευτικές ανάγκες; Palliative care; Primary health care; Domiciliary care; Educational needs