Στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευτικών για τη συμπερίληψη μαθητών με αναπηρία και αυτό-αποτελεσματικότητα στο εκπαιδευτικό τους έργο - Γιάννε, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της αυτοαποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία των μαθητών με αναπηρία και των στάσεων τους για τη συμπερίληψη, καθώς και η μελέτη της σχέσης κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων με τις δύο αυτές αντιλήψεις από πλευράς τους. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 211 εκπαιδευτικών. Οι μετρήσεις της έρευνας αφορούσαν κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, καθώς και τα ερωτηματολόγια αυτοαναφοράς Multidimensional Attitudes Towards Inclusive Education Scale (MATIES) και Teaching Students with Disability Efficacy Scale (TSDES). Τα δύο αυτά ερωτηματολόγια αξιολογούν τις στάσεις για τη συμπερίληψη μαθητών με αναπηρία και την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία μαθητών με αναπηρία, αντίστοιχα. Υπήρχε μία θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του MATIES και του TSDES (r=0.582, p=0.000). Όσον αφορά τις σχέσεις των κοινωνικοδημογραφικών μεταβλητών με τις τιμές του MATIES, οι τιμές αυτές ήταν υψηλότερες για τους κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (p=0.011), για όσους είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια και προγράμματα εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή (p=0.024) και για όσους είχαν πραγματοποιήσει σπουδές στην ειδική αγωγή (p=0.000). Ως προς το TSDES, οι τιμές ήταν σε στατιστικά σημαντικό βαθμό υψηλότερες για όσους είχαν παρακολουθήσει προγράμματα και σεμινάρια στην ειδική αγωγή (p=0.022) και για αυτούς οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει σπουδές στην ειδική αγωγή (p=0.003). Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η αυτοαποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών στη διδασκαλία μαθητών με αναπηρία σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τις στάσεις τους για τη συμπερίληψη. Επιπλέον, μόνο τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά που είναι συνάρτηση της εκπαίδευσης και κατάρτισης τους ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν τους μαθητές με αναπηρία σχετίζονταν με τις τιμές της αυτοαποτελεσματικότητας τους κατά την αντιμετώπιση των σχετικών καταστάσεων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία η περαιτέρω έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών, ώστε να ενισχύονται η αυτοαποτελεσματικότητα και οι σχετικές στάσεις τους και να μπορούν να διαχειρίζονται τους μαθητές με αναπηρία.
Teachers' attitudes and perceptions on the inclusion of students with disabilities and self-efficacy in their educational work
Keywords: Άτομα με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Ειδική εκπαίδευση; Ενταξιακή εκπαίδευση; Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες - Εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Εκπαιδευτικοί - Επιμόρφωση; Εκπαιδευτικοί - Στάσεις; Εκπαιδευτικοί - Εκπαίδευση των; Εκπαιδευτικός, Αποτελεσματικότητά του; People with disabilities - Education; Special education; Inclusive education; Children with disabilities - Education; Mainstreaming in education; Teachers - In-service training; Teachers - Attitudes; Teachers - Training of; Teacher effectiveness; Αναπηρία; Αυτοαποτελεσματικότητα; Εκπαιδευτικός; Στάσεις; Συμπεριληπτική εκπαίδευση; Attitudes; Disability; Inclusive Education; Self-efficacy; Teachers