Η συμβολή της εκπαίδευσης στην οικονομική ανάπτυξη - Ήμελλου, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία αποτελείται από δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, θα μιλήσουμε για την εκπαίδευση, η οποία επηρεάζει βαθιά και θεμελιωδώς την ανθρώπινη ζωή, την κοινωνία και την ανάπτυξη. Η αλματώδη πρόοδος της τεχνολογίας, η έρευνα και η καινοτομία επηρεάζουν τη ζωή και καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία. Καταλυτικό ρόλο στην εκπαίδευση έχουν τα Πανεπιστήμια, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να ενισχύσουν την οικονομία μιας χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ένα ακόμα στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπαίδευση είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο. Η εκπαίδευση μπορεί να ιδωθεί ως ένα πολύτιμο αγαθό που προκύπτει από τη ζήτηση και την προσφορά. Τα οφέλη της είναι πολυδιάστατα, με αντίκτυπο όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και στην προσωπική και οικογενειακή ευημερία. Ακόμη, θα παρουσιάσουμε τα ποσοστά αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, καθώς και τα επίπεδα ανεργίας και απασχόλησης, συγκρίνοντάς τα με εκείνα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του ΟΟΣΑ. Τέλος, θα αναφερθούμε στον κρατικό προϋπολογισμό που διατίθεται για την εκπαίδευση και στις δαπάνες που κατευθύνονται προς την έρευνα και την ανάπτυξη στη χώρα μας. Στη δεύτερη ενότητα, θα παρουσιάσουμε την πρωτογενή έρευνα σχετικά με τη συμβολή της εκπαίδευσης στην οικονομική ανάπτυξη. Θα αναφέρουμε λόγου χάρη στοιχεία του δείγματος, τον τρόπο συλλογής-επεξεργασίας των δεδομένων και θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα του ελέγχου υποθέσεων One Sample T-Test, της ανεξαρτησίας X2 και του συντελεστή συσχέτισης.
Μ.Δ.Ε. 399
Keywords: Economic development; Education, Greece; Labor supply; Οικονομική ανάπτυξη; Εκπαίδευση, Ελλάδα; Ανθρώπινο δυναμικό; Εκπαίδευση; Οικονομική ανάπτυξη; Τεχνολογία; Έρευνα; Καινοτομία; Ανθρώπινο κεφάλαιο; Ζήτηση-προσφορά; Education; Economic development; Technology; Research; Innovation; Human capital; Demand-supply