Η επίδραση των ατόμων με αυτισμό στα αδέρφια τους και στο οικογενειακό περιβάλλον - Κωστούρου, Ευθαλία Ελισάβετ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο αυτισμός δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που φέρει τη διαταραχή, αλλά έχει άμεσο αντίκτυπο στο οικογενειακό και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό περιβάλλον. Ο αυτισμός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχοσύνθεση και τη λειτουργικότητα κάθε μέλους της οικογένειας. Η παρούσα έρευνα εξετάζει τη στάση της οικογένειας απέναντι στα αυτιστικά παιδιά εστιάζοντας στην αντίληψη των αδελφών που παρουσιάζουν τυπική ανάπτυξη. Θα διερευνηθεί ο βαθμός που επηρεάζεται η ψυχολογία και η καθημερινότητα των γονέων και των παιδιών τυπικής ανάπτυξης από την παρουσία της διαταραχής, όπως την αντιλαμβάνονται τα αδέλφια τυπικής ανάπτυξης.
The effect of individuals with autism on their siblings and the family environment
Keywords: Αυτιστικά παιδιά - Οικογενειακές σχέσεις; Γονείς αυτιστικών παιδιών; Γονείς αυτιστικών παιδιών - Οικογενειακές σχέσεις; Γονείς αυτιστικών παιδιών - Στάσεις; Autistic children - Family relationships; Parents of autistic children; Parents of autistic children - Family relationships; Parents of autistic children - Attitudes; Αυτισμός; Οικογένεια; Αδέρφια; Κοινωνία; Autism; Family; Siblings; Society