Ο ρόλος του προπονητή καλαθοσφαίρισης και η αλληλεξάρτηση με το αθλητικό και το εμπορικό περιβάλλον - Παναγόπουλος, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να διερευνήσει τον ρολό της προπονητικής δραστηριότητας στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης και την αλληλεξάρτησης του αθλητικού και εμπορικού χαρακτήρα. Μελετώνται η πραγματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων έχοντας ως κύριο συστατικό την καλαθοσφαίριση και το ρόλο του προπονητή. Η συμβολή στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης κάθε προπονητή μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με κάθε εμπορική δραστηριότητα. Ο αθλητισμός τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με μεγάλες εταιρείες όπου επενδύουν χρήματα για την διαφήμισή τους. Είναι φανερό ότι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν την καλαθοσφαίριση προβάλλοντας τις υπηρεσίες τους και τα προϊόντα τους. Ακόμα, στελέχη, προπονητές και αθλητές προβάλλουν το άθλημα της καλαθοσφαίρισης χρησιμοποιώντας κάθε εμπορική δραστηριότητα. Στην παρούσα διατριβή εμπεριέχονται τέσσερις ενότητες ανάλυσης-μεθοδολογίας και μια πέμπτη ενότητα η οποία περιλαμβάνει συμπεράσματα για μελλοντική έρευνα. Το πρώτο κεφάλαιο εξετάζει τη διοίκηση του αθλητισμού, τις βασικές αρχές, τη φύση του προϊόντος και της προπόνησης καθώς και το επαγγελματικό επίπεδο του προπονητή. Το δεύτερο κεφάλαιο μελετάει το επάγγελμα της προπονητικής, την ευρωπαϊκή πιστοποίηση της προπονητικής, τα δικαιώματα των προπονητών καθώς και τις παροχές. Επιπλέον, αναλύεται ο ρόλος των κανονισμών και η σχέση της εμπορικής αγοράς. Στο τρίτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μια μεθοδολογική προσέγγιση με βιβλιογραφική ανασκόπηση καθώς και με τη μέθοδο των συνεντεύξεων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρατίθενται τα αποτελέσματα σχετικά με τη δομή του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης. Διαπιστώνεται η διεθνής αναγνώριση του αθλήματος. Ακόμα, το επίπεδο των ομάδων όσο αναφορά τα γήπεδα, τις εγκαταστάσεις και το αθλητικό υλικό. Η κατάσταση της εγχώριας ομοσπονδίας καθώς και της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Σημαντική εξέλιξη σημειώνεται στη πραγματοποίηση των εκδηλώσεων καινοτόμου χαρακτήρα και την παρουσίαση των αθλητών. Το τέταρτο κεφάλαιο καταλήγει στη χρησιμότητα των χορηγιών καθώς και τις απαιτήσεις από την πλευρά των εταιρειών ως προς τις ομάδες με τη μέθοδο των συνεντεύξεων και τη συλλογή δεδομένων. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο τοποθετούνται τα συμπεράσματα της έρευνας που προκύπτουν αναφορικά με τις επιδράσεις των χορηγιών και της εμπορικής δραστηριότητας.
The role of basketball coaching and the interdependence of sporting and commercial environment
Keywords: Καλαθοσφαίριση - Προπονητική; Αθλητική χορηγία; Καλαθοσφαίριση - Οικονομικές απόψεις; Αθλητισμός - Μάρκετινγκ; Basketball - Coaching; Sports sponsorship; Basketball - Economic aspects; Sports - Marketing; Καλαθοσφαίριση; Προπονητική; Χορηγίες; Εμπορική δραστηριότητα αθλητισμού; Basketball; Coaching; Sponsorships; Sporting commercial activity