Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ενδοοικογενειακή γυναικεία και παιδική κακοποίηση στο Νομό Κορίνθιας - Σιάτου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα μελέτη αφορά, τη διερεύνηση του κοινωνικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών τους, όχι σε εθνικό επίπεδο αλλά σε τοπικό, και συγκεκριμένα στην τοπική κοινωνία της Κορινθίας. Η μελέτη αρχικά εστιάζει στον προσδιορισμό του θεωρητικού πλαισίου όπου μέσα από την παρουσίαση της εγχώριας και διεθνούς βιβλιογραφίας διατυπώνονται στοιχεία αναφορικά με τη ενδοοικογενειακή βία και στην συνέχεια ενισχύεται , απορρίπτεται ή συμπληρώνεται η θεωρία περί ενδοοικογενειακής βίας μέσω των ευρημάτων της ποιοτικής έρευνας που υλοποιείται στο δεύτερο μέρος της μελέτης. Η ποιοτική έρευνα εστιάζει στην περιοχή της Κορινθίας και στην επίδραση που ασκεί η οικονομική ύφεση στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας θέλοντας να αποκρυσταλλώσει τα ιδιαίτερα εκείνα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής τα οποία επιδρούν στην ύπαρξη του φαινομένου. Μέσω της εις βάθος βιογραφικής συνέντευξης, αναδύθηκαν ευρήματα όπως το ότι η οικονομική κρίση δεν επιδρά στην εμφάνιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας αλλά στην ένταση και συχνότητα των υπαρκτών κακοποιητικών σχέσεων. Αλλά και όπως αυτά που σχετίζονται με την κουλτούρα των θυμάτων της τοπικής κοινωνίας τα οποία όχι μόνο δεν κάνουν χρήση των κρατικών δομών υποστήριξης που εδρεύουν στην περιοχή αλλά δείχνουν απρόθυμα να εγκαταλείψουν τους θύτες.
Αριθμός Εισαγωγής: 011422 - 011423 cd
Keywords: Οικογενειακή βία -- Ελλάδα; Παιδική κακοποίηση -- Ελλάδα; Κακοποίηση της συζύγου -- Ελλάδα; Ενδοοικογενειακή βία; Οικονομική κρίση; Βία στην Κορινθία; Θύτες; Θύματα; Domestic violence; Economic crisis; Violence in Corinth; Bullies; Victims