Τα πογκρόμ στην Ουκρανία (1918-1921): Η εξέλιξη του εθνικισμού και η σύνδεση με το Ολοκαύτωμα - Αλεξοπούλου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα Διπλωματική εργασία διερευνά την ιστορική εξέλιξη του αντισημιτισμού στην Ουκρανία από τον 16ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, με έμφαση στα πογκρόμ της περιόδου 1918-1921. Μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση, αναλύεται ο ρόλος του ουκρανικού εθνικισμού και των κοινωνικοπολιτικών αναταραχών στην όξυνση της βίας κατά των εβραϊκών κοινοτήτων. Τα ευρήματα αναδεικνύουν τους μηχανισμούς του εθνοτικού μίσους και τις ιδεολογικές ζυμώσεις που προανήγγειλαν τις θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπό το πρίσμα αυτό, φωτίζεται η συνέχεια ανάμεσα στα πογκρόμ του Εμφυλίου Πολέμου και στο Ολοκαύτωμα.
Keywords: Ουκρανία -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ος αιώνας; Εθνικισμός -- Ουκρανία -- Ιστορία; Αντισημιτισμός -- Ουκρανία -- Ιστορία; Ουκρανία -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Πογκρόμ; Ουκρανία; Εθνικισμός; Αντισημιτισμός; Ολοκαύτωμα; Pogroms; Ukraine; Nationalism; Antisemitism; Holocaust