Η συμβολή και οι επιπτώσεις του ελέγχου νομιμότητας στην εκπλήρωση της αποστολής και του ρόλου των ΟΤΑ - Κωτούλας, Αθανάσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η κρατική εποπτεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποσκοπεί σε έλεγχο νομιμότητας, χωρίς να εμποδίζει την ελεύθερη δράση τους, χωρίς να υπεισέρχεται σε κρίσεις για τη σκοπιμότητα της δράσης τους και χωρίς να θίγει τη διοικητική και οικονομική τους αυτοτέλεια. Η παρούσα εργασία μέσα από την αναλυτική διαχρονική παρουσίαση του ελέγχου νομιμότητας ευελπιστεί να παρουσιάσει όλες τις πτυχές του και τις διακυμάνσεις στο πέρασμα των χρόνων και να διαχωρίσει την κρατική εποπτεία από τον ιεραρχικό έλεγχο. Προσπαθεί να παρουσιάσει αναλυτικά τον τρόπο ελέγχου των πράξεων των ΟΤΑ και την εξέταση των προσφυγών κατά αυτών, δημιουργώντας στην ουσία ένα εγχειρίδιο χρήσιμο και λειτουργικό για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό. Η ύπαρξη ενός τέτοιου εγχειριδίου έρχεται να καλύψει ένα βιβλιογραφικό κενό που υπάρχει στο θέμα αυτό, παρουσιάζοντας πραγματικά γεγονότα και αποτελέσματα έρευνας των οκτώ τελευταίων ετών στους ΟΤΑ του Ν. Τρικάλων, ενώ η ποιοτική έρευνα έρχεται να διερευνήσει και εν τέλει να καταδείξει, μέσα από τις ημιδομημένες συνεντεύξεις με τους αιρετούς και τα στελέχη της Τ.Α., την αναγκαιότητα του ελέγχου νομιμότητας και τη συμβολή του στον τρόπο εκπλήρωσης της αποστολής και του ρόλου των ΟΤΑ, που δεν είναι άλλος από την τήρηση της νομιμότητας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών τους.
Τhe contribution and the consequences of control of legality to the mission’s accomplishment and the local government bodies
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Επόπτης νομιμότητας; Έλεγχος νομιμότητας; Ειδική διοικητική προσφυγή