Οι κοινωνικές ιστορίες ως εργαλείο του κοινωνικού λειτουργού για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά με αυτισμό - Κοτταρά, Δήμητρα (My University, 2025)
Η «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ) αναφέρεται σε μία νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει 1 στα 59 παιδιά πριν την ηλικία των 2 ετών, τα οποία και παρουσιάζουν δυσκολίες που παραμένουν εφόρου ζωής. Οι μεγαλύτερες από αυτές τις δυσκολίες εντοπίζονται, κυρίως, στη κοινωνική συνδιαλλαγή των παιδιών αυτών με τους άλλους, καθώς και στο επικοινωνιακό κομμάτι, αλλά και σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς. Οι κοινωνικές ιστορίες είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με ΔΑΦ. Πρόκειται για αφηγήσεις με συγκεκριμένη δομή, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά στην εκμάθηση και υιοθέτηση αποδεκτών συμπεριφορών έναντι σε ποικίλες κοινωνικές καταστάσεις που δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Ο κοινωνικός λειτουργός ως θεραπευτής και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας δομών ειδικής αγωγής, χρησιμοποιεί τις κοινωνικές ιστορίες ως μέθοδο παρέμβασης για την εκμάθηση και ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών με ΔΑΦ. Τέλος, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του σχολείου και της οικογένειας και από αυτό το ρόλο μπορεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά με τη χρήση κοινωνικών ιστοριών στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και να μεταφέρει αυτή την εκπαίδευση ως μία συνέχεια στο οικογενειακό περιβάλλον μέσα από ομάδες γονέων.
Keywords: Autism spectrum disorders; Διαταραχές αυτιστικού φάσματος; Διαταραχές αυτιστικού φάσματος στα παιδιά; Κοινωνικές δεξιότητες; Κοινωνιολογία του παιδιού